Varan har lagts till i varukorgen
Hemmafixare ska bli bättre på el
Elinstallation 7 nov 2019
14249111-electrician-working
Det finns en utbredd okunskap i landet vad gäller elinstallatoiner, visar en undersökning från Brandskyddsmyndigheten. Foto: Mostphotos
Mer än var tredje svensk har utfört en elinstallation utan behörighet. Det visar en undersökning från Brandskyddsföreningen som nu vill satsa på ökad kunskap om elsäkerhet.

Årligen rycker räddningstjänsten ut till cirka 1 800 elrelaterade bränder, och 2017 uppgick försäkringsbolagens kostnader på grund av bränder som orsakats av elfel till 366 miljoner kronor. I en delrapport från Elsäkerhetsverket, Elsäkerhet i bostäder, från 2018, ser man dessutom att antalet elrelaterade bränder har ökat.

– Varje år förolyckas 10–20 personer på grund av elbränder och elolyckor och vi vet att olagliga elinstallationer innebär en ökad risk. Undersökningen tyder på en utbredd okunskap, många är inte medvetna om de möjliga konsekvenserna av en felaktig elinstallation. Det är oroväckande, säger Bo Lundin, ansvarig för Skadeprevention Fastighet på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande. 

Utöver att en tredjedel av svenskarna har utfört en elinstallation utan behörighet visar också Sifoundersökningen att endast sex procent känner oro för att elinstallationerna i hemmet kan utgöra en brandrisk.

 – Det kanske inte är du själv som drabbas av en elbrand, det kan vara barnfamiljen som flyttar in efter dig. Vi vill därför uppmana alla bostadsägare att kontrollera sin elanläggning, förslagsvis med hjälp av en auktoriserad besiktningsingenjör eller ett elinstallationsföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket. Vi välkomnar också att regeringen gett Elsäkerhetsverket ökade anslag för att fokusera på frågan, säger Bo Lundin.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial