Varan har lagts till i varukorgen
Digitalt varningssystem ger säkrare kranlyft
Arbetsmiljö 19 nov 2019
lyftkran_webb
Vid bygget av Ångströmslaboratoriet testas teknik för objektidentifikation. Foto: NCC
Vid ett bygge i Uppsala testas nu kameror som med monitorering ska varna kranförare om människor står för nära lyftkranen. Förhoppningen är att tekniken ska leda till en ännu säkrare byggarbetsplats.

Det är vid NCC:s projekt för utbyggnaden av Ångströmslaboratoriet i Uppsala som tekniken nu testas. Kameror är fästa vid bommen på tornkranen och samlar in bilder som bearbetas i en dator som är placerad i kranhytten.

Tekniken kallas för objektdetektering och datorns mjukvara kan identifiera personer och fordon som har kommit in i det så kallade larmområdet under kranen där de kan utsättas för fara.

Ska varna kranföraren

claes-henschel_webb Claes Henschel.

Claes Henschel, projektledare för Development & Operations Services på NCC, berättar att datainsamling till mjukvaran har pågått sedan midsommar i år och att efter det har den digitala modellen tränats upp.

– Modellen har tränats och utvecklats i molnet och nu implementerats i en dator i kranen. Nyttan med att göra det är att analysen går mycket snabbare än i molnet och man är inte beroende av en internetuppkoppling, säger han.

Det har dock varit en utmanande miljö för modellen att lära sig rätt. Bilderna kommer in från ett fågelperspektiv och de databaser som man hade kunnat ta information ifrån idag har främst bilder på fordon och människor ur ett markperspektiv.

I ett kommande steg ska en varningsfunktion tas fram. Hur den ska se ut är fortfarande inte klart men det kan vara alltifrån en ljudsignal till att det blir något kompletterande i personalens personliga utrustning. Claes Henschel påpekar att det är viktigt att lösningen tas fram i samverkan med personalen på marken och kranförare så att lösningen är användbar.

kran_digitalt_webb Personer och fordon som befinner sig innanför den digitala skyddsbarriären identifieras av datorn. Foto. NCC

Ses som ett komplement

Dock är det inte tänkt att tekniken ska ersätta det arbete som NCC gör idag för en bättre arbetsmiljö.

– Redan idag arbetar vi med processer, kulturer och fysiska barriärer i arbetsmiljön. Detta är ett komplement till dessa, en digital sådan. Vi ska fortsätta använda de vi har idag, säger Claes Henschel.

Testet ska pågå fram till i mars nästa år. Om det sedan ska fortsätta på något sätt är inte klart än.

Projektet görs i ett samarbete mellan företagen NCC, Microsoft, Arrow, Sigma och Edins Byggkranar.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Digitalisering Säkerhet- och larmsystem Teknik
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter