Det är vid NCC:s projekt för utbyggnaden av Ångströmslaboratoriet i Uppsala som tekniken nu testas. Kameror är fästa vid bommen på tornkranen och samlar in bilder som bearbetas i en dator som är placerad i kranhytten.
Tekniken kallas för objektdetektering och datorns mjukvara kan identifiera personer och fordon som har kommit in i det så kallade larmområdet under kranen där de kan utsättas för fara.
Claes Henschel, projektledare för Development & Operations Services på NCC, berättar att datainsamling till mjukvaran har pågått sedan midsommar i år och att efter det har den digitala modellen tränats upp.
– Modellen har tränats och utvecklats i molnet och nu implementerats i en dator i kranen. Nyttan med att göra det är att analysen går mycket snabbare än i molnet och man är inte beroende av en internetuppkoppling, säger han.
Det har dock varit en utmanande miljö för modellen att lära sig rätt. Bilderna kommer in från ett fågelperspektiv och de databaser som man hade kunnat ta information ifrån idag har främst bilder på fordon och människor ur ett markperspektiv.
I ett kommande steg ska en varningsfunktion tas fram. Hur den ska se ut är fortfarande inte klart men det kan vara alltifrån en ljudsignal till att det blir något kompletterande i personalens personliga utrustning. Claes Henschel påpekar att det är viktigt att lösningen tas fram i samverkan med personalen på marken och kranförare så att lösningen är användbar.
Dock är det inte tänkt att tekniken ska ersätta det arbete som NCC gör idag för en bättre arbetsmiljö.
– Redan idag arbetar vi med processer, kulturer och fysiska barriärer i arbetsmiljön. Detta är ett komplement till dessa, en digital sådan. Vi ska fortsätta använda de vi har idag, säger Claes Henschel.
Testet ska pågå fram till i mars nästa år. Om det sedan ska fortsätta på något sätt är inte klart än.
Projektet görs i ett samarbete mellan företagen NCC, Microsoft, Arrow, Sigma och Edins Byggkranar.