Varan har lagts till i varukorgen
De vill lösa kapacitetsproblemen i elnäten
Eldistribution 18 nov 2019
13519666-goteborg
Att det är trångt i våra elnät har blivit en het fråga under det senaste året. Nu tar Ellevio, tillsammans med Vattenfall Eldistribution, till ett unikt grepp för att försöka lösa delar av utmaningen. Foto: Mostphotos
Kapacitetproblemen i elnäten har diskuterats flitigt på senaste tiden. Nu går Vattenfall Eldistrubition och Ellevio ihop för att tillsammans hitta en lösning.

Stockholmsområdet växer kraftigt och elanvändningen kommer nå rekordnivåer under kommande år. Det finns en stor risk att elnätet inte riktigt räcker till.

En del i lösningen på problemet är om man kan jämna ut elanvändningen och kapa effekttopparna. Därför söker nu Ellevio och Vattenfall tillsammans stöd av näringsliv, fastighetsägare, privatkunder och andra aktörer.

 Vi vill undersöka våra kunders förmåga till effektflexibilitet, vilket i praktiken betyder att kunder flyttar alternativt minskar sin elanvändning under tider då det är hög last i elnätet, förklarar Ellevios Bengt Johansson i ett pressmeddelande.

Föreslagna åtgärder

Det kan handla om tjänster som gör att fastigheter automatiskt minskar uppvärmningen innan 17-tiden när de flesta hushållen börjar med matlagningen. Därmed minskar det samtidiga effektuttaget från elnätet. 

Eller att sporthallar och simhallar sänker temperaturen under några timmar på eftermiddagen när användandet av sporthallen är som störst och då vattnet i simhallen behåller sin egen temperatur.

Företag med reservaggregat eller serverhallar skulle kunna minska/stänga av el från elnätet under vissa timmar under året eller skjuta in extra produktion för att på så sätt skapa mer utrymme i elnätet.

– Något liknande i stor skala har vad vi vet inte gjorts i Sverige eller Europa tidigare, så vilka förslag på lösningar som kommer att komma in vet vi inte. I första hand kommer vi att efterfråga lösningar i Storstockholm där vi går ut tillsammans med Vattenfall, säger Bengt Johansson.  

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Eldistribution Energi Styr och övervakning
Fackområden

El & Tele
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial