Per Bolunds företrädare Peter Eriksson (Mp) var den som införde investeringsstödet. Detta omdiskuterade stöd för enklare hyresrätter vann så småningom sina anhängare och det saknades av delar av branschen då det togs bort ur budgeten i vintras. Nu ska det åter införas.
Hittills har det beviljats stöd för 20 000 hyresrätter. Man har delat ut nästan 4 miljarder kronor. Stödet har dock kritiserats för att hyresreduktionen, om man jämför med nyproduktion, bara är cirka 10–15 procent.
– När vi nu återinför stödet kan flera hundra redan ansökta byggprojekt med tiotusentals lägenheter komma igång. Vi ska också planera långsiktigt och se till så att vi har ett investeringsstöd för framtiden. Där kommer vi ha samtal mellan de fyra partierna som ingår och står bakom januariavtalet, säger Per Bolund.
Han säger också att man inte kommer inte införa den fastighetsskatt som fanns innan den stora reformen men att skatten behöver en översyn. Detta bland annat på grund av de regionala skillnader i kostnadsökningar i exempelvis Kiruna men inte i Danderyd, vilket fått kritik.
Men Per Bolund menar att det viktigaste för bostadsförsörjningen är att få igång en bredare samverkan.
– Byggandet innefattar väldigt många parter. Jag skulle gärna vilja att vi tillsammans satte oss ner och försökte bidra med våra olika pusselbitar och skapa en helhet som fungerar.
– Till exempel vill jag ha en närmare dialog med kommunerna hur de kan bli bättre på att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Idag varierar det väldigt mycket. En del kommuner bygger inte alls i den takt som man skulle behöva göra.