Ett nytt verktyg ska hjälpa bygg och fastighetsbranschen att klimatvärdera olika energilösningar. Foto: Tobias Sterner
Fastighetsägare, byggföretag och konsulter kan snart ta hjälp av ett nytt praktiskt verktyg när de står inför val av energilösning i en byggnad och vill analysera dess klimatprestanda.
Byggnaders energianvändning påverkar inte bara byggnadens klimatprestanda utan även energisystemet. Om vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart energisystem är det därför viktigt att välja energilösningar som är klimatmässigt gynnsamma.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
DEBATT: Politiken i Sverige har beslutat om ett klimatneutralt samhälle till år 2045. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har ett unikt initiativ genomförts.
Alla företag som måste göra hållbarhetsredovisning har fått ett nytt hjälpmedel. En metod som tagits fram för klimatbokslut kan nu göra de nödvändiga beräkningarna enklare. Bakom metoden står IVL och SABO.
Olika metoder passar olika bra för att göra livscykelanalyser, beroende på hur ett byggprojekt ser ut. Men hur väljer man rätt verktyg för detta? Den frågan utreds i en ny studie.
Klimatpåverkan under byggskedet är lika stor som klimatpåverkan från byggnadens energianvändning under 50 år. Hur klimatpåverkan från byggskedet kan minskas redovisas i en rapport från Sveriges Byggindustrier.
Fossilfritt Sverige, som fungerar som en länk mellan regeringen och näringslivet, lyfter i ett nytt strategidokument fastighetssektorns stora energieffektiviseringspotential. För att få fart på sparandet föreslås bland annat att bidrag för energieffektivisering av flerbostadshus återinförs.
Norrtälje kommun hävde avtalet med företaget som hade hand om VA-verksamheten. Felaktigt gjort menar Norrtälje tingsrätt. Kommunen måste nu betala flera miljoner kronor i skadestånd.
Klimatstegen är en ny metod för att stegvis minska klimatpåverkan från drift och förvaltning av byggnader. Metoden är framtagen i nära samarbete med fastighetsägare.