Vid flera svenska reningsverk planeras det nu för att införa membranfilter. Det gäller bland annat Henriksdals reningsverk i Stockholm och Åtvidabergs reningsverk. Arkivfoto: Tobias Sterner
Många reningsverk håller på eller ska byggas om med membranfilter. Men den nya tekniken riskerar att öka energi- och resursförbrukningen. Erfarenheter att lära av finns att hämta i USA.
Flera svenska reningsverk är på gång att införa membranteknik, MBR, i sina anläggningar som ett nytt reningssteg. Ett av dem är Henriksdals reningsverk i Stockholm, vilket Omvärldsbevakning tidigare har skrivit om.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Stockholm bygger ut reningsverket i Henriksdal för att möta framtiden. Nästan allt avloppsvatten i huvudstaden ska inom några år renas inne i berget. För att möta framtida reningskrav har man bestämt sig för att använda membranteknik.
Skärpta utsläppskrav av fosfor och kväve kan generera ökad resursförbrukning för reningsverken. Det visar en studie utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet och SP Urban Water Management.
Vilka faktorer påverkar genomsläppligheten i ett membran och när är membranrening ett bra alternativ? Under IVL:s seminariedag om membranteknologi arrangerades flera intressanta föreläsningar i ämnet.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.