Varan har lagts till i varukorgen

5G-tekniken avgörande för Europas framtid

Projektering 13 maj 2019
5g-europa-montage
Innan år 2020 är målet att ett 5G-nät ska finnas i åtminstone en stor stad i varje EU-land. Illustration: Mostphotos (bilden är ett montage)
Europaparlamentet har röstat för ett förslag som ska skynda på utvecklingen av Europas 5G-nät. Tekniken anses vara en viktig del för att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft.

Det var den 14 november förra året som en ny europeisk telekomlagstiftning klubbades igenom i Europaparlamentet. Denna lagstiftning öppnar för ett snabbare nät och en europeisk digital marknad baserad på den femte generationens mobiltelefoni, 5G, som bara kan lagstiftas om på en europeisk nivå.

Utvecklingen av 5G-tekniken kommer att vara ett av de viktigaste innovationsinitiativen för telekomindustrin.

EU:s medlemsländer måste enligt förslaget senast år 2020 tillhandahålla en lämplig fördelning av 5G-telefoni. Målet är att ett 5G-nät då ska finnas i åtminstone en stor stad i varje EU-land.

Viktigt stödja medlemsländerna

Europeiska investeringsbanken, EIB har tecknat ett låneavtal med Ericsson på 250 miljoner euro som ett led för att utveckla 5G-nätet. Europeiska Investeringsbanken har till uppgift att stödja medlemsländernas företag genom att låna ut pengar till projekt som kan vara svåra att finansiera via andra kanaler eftersom de har en högre risk. Även etablerade företag kan få lån.

När det gäller utvecklingen av 5G-tekniken måste vi bli bättre i Europa, menar EU-kommissionären Jyrki Katainen.

– Jag är stolt över att Ericsson gör stora investeringar inför 5G med finansiellt stöd från EU. Det är av största vikt att vi är världsledande inom telekom för att behålla vår globala konkurrenskraft, säger hon till tidningen Telekom Idag.

Utveckla 5G:s programvara 

Telekomföretaget Ericsson ska använda pengarna för att utveckla maskin- och programvara för 5G-nätet. Projektet inleddes förra året och ska enligt planerna slutföras senast 2020.

Arbetet kommer att innefatta att bygga ett  nytt stamnät, ny mobil utrustning som kan ansluta till detta, avancerad analys samt dataexponeringsfunktioner för att möjliggöra autonoma nät och ett tekniskt ekosystem i 5G. Det mesta av forskningen ska göras i Sverige, men också på i Irland, i Spanien och Polen.

Alexander Stubb, EIB:s vicepresident menar att utvecklingen av 5G-tekniken kommer att vara ett av de viktigaste innovationsinitiativen för telekomindustrin de närmaste åren. Förutom att främja europeisk teknik tror han att projektet även kommer att leda till att tusentals högkvalificerade jobb kommer att kunna stanna kvar i EU.

Bevaka ämnen i artikeln

Projektering Telekommunikation Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter