Varan har lagts till i varukorgen

Minska risken för brand - så laddar du elbilen säkert

Brand 24 maj 2019
8424058-electric-car
Ett hus satts i brand på grund av en elbil som laddas i carporten intill. Nu finns en film om hur man laddar elbilen säkert. Foto: Mostphotos
Michael och Johannas hus totalförstörts i en brand efter att de laddat sin laddhybridbil i ett vägguttag i carporten. Nu har en film om hur man laddar sin bil säkert tagits fram.

Michael och Johanna Olsons hybridbil skulle gå att ladda överallt i vanliga eluttag. Men sommaren 2018 bröt en häftig brand ut i familjens carport i Sunne. De samt sonen hann ut ur huset men huset och allt inne i huset totaltförstördes. 

Vi trodde aldrig att det skulle kunna börja brinna. Vi trodde på försäljaren och instruktionerna, säger Johanna Olsson till Sveriges Radio.  

Nu har BIL Sweden, Power Circle och MRF (Motorbranschens Riksförbund) tagit fram en informationsfilm vad man bör tänka på när man laddar hemma. Elsäkerhetsverkets expert Mikael Carlson är en av dem som medverkar i filmen. 

– Vi på Elsäkerhetsverket rekommenderar att du låter ett elinstallationsföretag installera en laddbox. Då får du en elanläggning som är anpassad för elbilsladdning, säger Mikael Carlson i ett pressmeddelande.

Se filmen "Säker laddning av laddbara fordon" här: 

 

Bevaka ämnen i artikeln

Brand Elinstallation Eldistribution
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter