Varan har lagts till i varukorgen
Årets Innovation till framtida vägunderhåll
Forskning 15 maj 2019
arets-innovation
Svevia tilldelas SBUF:s utmärkelse Årets innovation 2018. Från vänster, prisutdelare Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, Andreas Bäckström, projektledare Svevia, Ruben Aronsson, vd SBUF. Foto: Lars Hamrebjörk
Med modern digital teknik kan framtidens vägunderhåll effektiviseras och optimeras. Den 8 maj tilldelades innovationsprojektet Prognosstyrd dynamisk vägdrift SBUF:s utmärkelse Årets Innovation.

– Det känns väldigt hedrande och uppmuntrande att få en sådan här utmärkelse. Vi som jobbar i projektet drivs av en övertygelse om att vi med digital teknik kan modernisera dagens vägunderhåll. Utmärkelsen visar att frågan är angelägen, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia.

Projektet som drivs av Svevia tillsammans med B&M systemutveckling och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) har pågått under många år och har i takt med teknikens utveckling förfinats. Under vintern har den testats på flera platser i landet, med olika typer av halk- och väderförhållanden.

SBUFs motivering

Motiveringen till vinsten löd: Projektet "Prognosstyrd dynamisk vägdrift" kombinerar väderprognoser med realtidsdata från fordon och väginformationssystem till ett beslutstödstödsystem för driftledningspersonal och maskinförare. Genom optimering av både rutter och åtgärder för halkbekämpning minskar totalkostnaden och miljöbelastningen samtidigt som arbetsmiljön förbättras och trafiksäkerheten höjs.

Övriga nominerade

De två övriga nominerade av sammanlagt hundra produktredovisningar var "ICPL - Installationsbranschens Certifierade Projektledare" av Ylva Glismann, Installatörsföretagen och "Vägledning i att hållbarhetsrapportera för små och medelstora företag inom bygg- och anläggningsbranschen" av Nina Björstrand, Sharing Capabilities AB.

Bevaka ämnen i artikeln

Forskning Teknik Underhåll Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter