Varan har lagts till i varukorgen
Klimatmålen hotas av installatörsbrist
Energi 24 jun 2019
1817416-canola-field
Om Sveriges klimatmål ska nås behöver fler vvs- och elinstallatörer rekryteras visar en ny rapport. Foto: Mostphotos
Bristen på elektriker, vvs-montörer och andra installatörer hotar möjligheten att nå klimatmålet, visar en ny rapport från Installatörsföretagen.

Nettoutsläppen av växthusgaser i Sverige ska vara noll år 2045. För att klara detta behövs fler installatörer menar Installatörsföretagen i en ny rapport.

– Klimatomställningen är möjlig att genomföra. Det hänger dock på att yrkesskickliga installatörer kan planera, projektleda och utföra jobbet. Vi vill att regeringen tar ett helhetsgrepp om klimatfrågan och gör kompetensförsörjningen till en del av den samlade klimatstrategin, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Utan fler installatö­rer, från montörsnivå till medarbetare med spetskompetens, så riskerar satsningar på sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering av fastigheter att gå om intet. Samtidigt behövs också en utveckling av spets­kompetensen i branschen.

– Det blir uppenbart hur viktigt det är att olika departement, utskott och branscher pratar ihop sig med varandra för att kunna genomföra klimatomställningen. Frågan berör alla. Preliminära siffror visar att utsläppen i Sverige ökade förra året – så det är dags att ta tag i frågan på riktigt, och då bör utbildningsfrågorna vara med från början, säger Amanda Rafter Ekenman, chef för Kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Miljö Teknik
Fackområden

El & Tele VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter