Varan har lagts till i varukorgen

Ja till lovbefriade altaner

Bestämmelser 18 jun 2019
Foto: Mostphotos/montage
De nya reglerna har röstats igenom efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Foto: Mostphotos/montage
Förslaget om undantag för bygglovskrav på altaner blir verklighet. Nu har riksdagen klubbat igenom beslutet. De nya reglerna gäller från den första juli.

Det har kommit positiva besked för den som drömmer om att bygga altan i sommar. Nyligen röstade riksdagen ja till ett förslag som kan göra det lättare att genomföra snickarplanerna.

Från och med den första juli införs undantag från kravet på bygglov för att uppföra en altan vid en- eller tvåbostadshus eller tillhörande komplementbostadshus. Ett antal förutsättningar ska dock vara uppfyllda. Undantaget gäller altaner som byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

I strid mot detaljplaner

Ändringen innebär också att mindre lovfria altaner får byggas i strid mot en detaljplan eller områdesbestämmelser. Detta gäller om altanen uppförs inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus eller tillhörande komplementbostadshus.

Propositionen som lett fram till de nya reglerna har tagits fram genom en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Ändringen är tänkt som ett led i att förenkla plan- och bygglagen, PBL.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial