Varan har lagts till i varukorgen
"Effektiv samverkan kräver modiga ledare"
Snåret 20 jun 2019
snaret-ingela-lindh-webb
Emma Jonsteg pratar med Svensk Byggtjänsts nytillträdde styrelseordförande Ingela Lindh i senaste avsnittet av Snåret. Foto: Linn Blomqvist
När samverkansprojekt drar ut på tiden skyller vi gärna på branschens komplexitet. Men det finns några punkter som enskilda ledare kan göra för att påverka samverkansprocessen i en effektivare riktning, säger Ingela Lindh, styrelseordförande Svensk Byggtjänst.

Svensk Byggtjänsts nytillträdda styrelseordförande Ingela Lindh är arkitekt och har tunga branschbefattningar bakom sig, bland annat som stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad. I det senaste avsnittet av poddcasten Snåret får vi ta del av hennes kunskaper om effektivt ledarskap i samhällsbyggarbranschen.

Samverkansutmaningen

Samverkan är ett ord som många har ett laddat förhållande till, samtidigt är det behovet av just detta som branschföreträdare återkommer till gång på gång. Efter decennier av stora samverkansprojekt i Stockholms stad ser Ingela Lindh flera verktyg som skulle kunna effektivisera processen:

– Samverkansentreprenader där alla sitter runt samma bord är utmärkta som en del av lösningen. Den yngre generationen verkar ha en större ambition att komma överens, istället för att föra de krig som ofta förekommer vid byggen. Däremot måste alla som skickas till samverkansmöten ges mandat så att de inte behöver gå hem och fråga om hur de ska handla efter varje möte. Är det någon i rummet som inte har getts mandat blir den antingen överkörd eller också blir processen jättelång.

Modiga ledare

I avsnittet diskuteras ytterligare handfasta tips på hur man skapar en kultur med modiga och visionära anställda som inte går runt och är rädda för att göra fel i samverkansskeden.

– I många av de mest lyckade projekten så har en del av framgångsfaktorn handlat om att det funnits starka ledare som drivit projekten framåt, berättar Ingela Lindh.

 

 

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Samverkan Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter