Öar är på många sätt idealiska för omställningen till egenproducerad, förnybar energi. Kostnaden att få dit energi är ofta hög och samtidigt är förutsättningarna för vind och sol ofta bättre än på fastlandet.
Kanarieön El Hierro har ett unikt projekt med förnybar energi där en död vulkan förvandlats till ett gigantiskt "batteri". Ett projekt som är helt i enlighet med EU:s plan om att öka andelen förnybar energi från dagens knappa femtedel till 30 procent 2030.
Lösningen bygger på fem vindkraftverk på vardera 2.3 MW som står på en kulle en bit från havet. En normal dag motsvarar vindkraften ungefär öns elbehov, som peakar kring 7.5 MW.
– Vi använder överskottet från vindkraften till att pumpa upp vatten från en damm här nere till den stora reservoaren i vulkanen 700 meter upp. När det inte blåser släpper vi ned vattnet genom turbinerna och kan fortsätta leverera förnybar el, säger Alberto Castaneda, driftansvarig på kraftverket Gorona del Viento till Svenska Dagbladet.
När "batteriet" är helt fyllt täcks öns elbehov i upp till fem dagar.
Sedan anläggningen invigdes 2014, har ön allt oftare och under allt längre perioder varit helt självförsörjande.
– I juli hade vi en hel månad då all energi var förnybar. Men blåser det inte under en längre tid blir det diesel, säger Alberto Castaneda.
Siffrorna för helåret 2018 är inte officiella än, men landar på ungefär 57 procent självförsörjningsgrad, upp tio procentenheter jämfört med året innan, uppger Fores på sin hemsida. Det beror framför allt på att finjusteringar av anläggningen och på att man nu bättre förstår när det är läge att slå på och av vattenkraften; ibland många gånger under en enda timma, ibland inte alls på flera dagar. För 2019 är målet att nå 70 procent.
– Med tiotusen invånare och en yta mindre än Bornholms, är det som sker på El Hierro förstås helt betydelselöst ur klimatperspektiv. Det har de ledande politikerna, näringslivsföreträdarna och energibolaget insett. Därför har de i bred enighet antagit ett mål som inspirerar omvärlden, att bli först i världen med att vara helt självförsörjande på energi, skriver Mattias Goldmann
vd på Fores i en kommentar till projektet.
Här kan du se en film på spanska där du får en visuell uppfattning av projektet.