Varan har lagts till i varukorgen
Digitalisering hett ämne i Almedalen
Digitalisering 4 jul 2019
digitalisering7
Lotta Wibeck Skanska Sverige, Viktor Broberg BuildSafe, Joachim Dekker Autodesk och Hampus Rosenqvist TPO diskuterade digitala innovationer i Almedalen. Foto: Charlotte Steen
Under en eftermiddag i Almedalen diskuterades digitaliseringens utmaningar inom byggsektorn. Det konstaterades att kunskap och en vilja att förändra var viktiga parametrar för framgång.

Årets Almedalsvecka på Gotland börjar gå mot sitt slut. Med en något lägre evenemangssiffra än föregående år bjöds det ändå på ett digert program med hela 3525 evenemang där hållbarhet, klimat och miljö, digitalisering och byggande toppade listan över antal arrangemang.

Digitalt byggfokus

I samarbete med TPO och Smart Built Environment bjöd Svensk Byggtjänst och Nordic ConTech in till en eftermiddag där fokus låg på möjligheter och utmaningar när byggsektorn gör sig beredd att ta det digitala klivet.

– Digitaliseringen är en ödesfråga för hela samhällsbyggnadssektorn och det är viktigt att hela branschen är med på tåget och förstår vad digitaliseringen möjliggör och vad utmaningen konkret består av. Det är mot den bakgrunden vi i Almedalen genomför en seminariesatsning kring digitalisering, berättade Erik Kalmaru, ansvarig för varumärke och marknadskommunikation på Svensk Byggtjänst.

Vad krävs av teknik och människa för att kunna kopplas upp?

Behovet av att koppla upp mobila enheter, maskiner, sensorer och kameror inom samhällsbyggnadssektorn ökar och det kommer en mängd nya innovationer som alla kräver uppkoppling.

Hur kan automatisering, AI, och andra tekniska innovationer förändra arbetsflöden och byggprocessen i praktiken? Vilka nya arbetssätt och förhållningssätt är att vänta de närmaste åren? 

– Vi behöver mixa teamen. Unga och gamla med kunskap om det nya och vishet om det gamla, menade Lotta Wibeck, gruppchef Digitala Hubben, Skanska Sverige.

– Vi hanterar alla nya i projekten som nyanställda och ser till att digitalisera arbetsprocesserna först, sa Viktor Broberg, vd och grundare, BuildSafe.

Panelen enades om att en vilja att förstå nyttan och ett tydligt ledarskap var de viktigaste faktorerna för att digitaliseringen ska bli accepterad.

Vilka är innovationerna som digitaliserar och effektiviserar?

För att möta samhällsbyggnadssektorns utmaningar krävs nya lösningar. Konkreta innovationer finns och testas i praktiken på flera håll.
Ett exempel som presenterades var ett testbäddsprojekt som NCC tillsammans med Smart Built Environment och projektet "Uppkopplad byggplats" arbetat med. Det är en digital applikation med en nyckellösning för att administrera transporter till byggen som syftar till att effektivisera leveranserna av material.

– Det går till så att chaufförerna lämnar sina leveranser i en container utan att behöva komma in på själva byggarbetsplatsen. De öppnar dörren med en app i sin mobiltelefon och lämnar paketet. Samtidigt skickas ett sms till den som är mottagare på bygget. Med den nya lösningen tar det endast en minut att lämna ett paket. Tidigare tog det i genomsnitt tio minuter. Det är ett väldigt direkt exempel som sparar både tid, plats och ger bättre logistik, sa Kajsa Simu, Manager Operations and Project Support, NCC.

Även maskinuthyrningsföretaget Cramo berättade om ett pilotprojekt som kommer att presenteras i höst. Via en webbportal där de kopplar upp sina maskiner kan du som kund hitta all information kopplade till maskinerna – besiktningsdokument, manualer och teknisk information.

– Det kan handla om sådant vi kan få fram med hjälp av maskindata och positionering, exempelvis rapporter om hur mycket kunden använder en maskin, sa Towe Grew, Head of Sales, Cramo AB.

Mycket data från en uppkopplad värld

Vad innebär datalagringen för miljön när samhällsbyggnadssektorn nu ökar mängden data markant? 

–  En femtedel av all el i världen går åt till Internet och IT-infrastrukturen i form av servicehallar och nätverk. Det är tre procent av koldioxidutsläppen globalt sett, vilket är mer än flygbranschens utsläpp, berättade Anne Graf, CEO, Hydro66.

Hur kan vi då agera för att lagra data på ett resurseffektivt och hållbart sätt?

–  Jag manar alla att välja grön el, vilket är en styrka i det här landet, avslutade Anne Graf.

FAKTA Uppkopplad byggplats

Uppkopplad byggplats ingår i det statligt understödda innovationsprogrammet Smart Built Environment (SBE) och finansieras via statliga Vinnova.
Projektet koncentrerar sig på att utveckla och verifiera effektivare byggmetoder i byggprocessen.
Skanska, NCC, Lindbäcks Bygg, Cementa, PEAB och ytterligare nära 30 företag, från både bygg- och IT-sektorn är med i projektet.

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Teknik Samhällsplanering Produktion Bostäder
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Uppkopplad byggplats

Uppkopplad byggplats ingår i det statligt understödda innovationsprogrammet Smart Built Environment (SBE) och finansieras via statliga Vinnova.
Projektet koncentrerar sig på att utveckla och verifiera effektivare byggmetoder i byggprocessen.
Skanska, NCC, Lindbäcks Bygg, Cementa, PEAB och ytterligare nära 30 företag, från både bygg- och IT-sektorn är med i projektet.