Varan har lagts till i varukorgen
Hållbarhet och installationer i fokus enligt branschspanare
Digitalisering 3 jul 2019
byggtjanst-mingel-2019
En kvinnlig panel inledde byggminglet. Från vänster: Ann-Louise Lökholm-Klasson, Sverigechef, Sweco, Emma Hult, riksdagsledamot Mp, ordförande Civilutskottet, Anna Kadefors, professor Chalmers och KTH, Sandra Mobaraki, influencer känd under namnet Byggsandra, Katrin Marcal, journalist och Özz Nujen, moderator. Foto: Linn Blomqvist
Svensk Byggtjänst höll för första gången i årets byggmingel som traditionsenligt inviger Almedalsveckan i Visby. Nytt för i år var även en branschpanel som delade med sig av sina bästa spaningar inför veckan.

Svensk Byggtjänst bjöd för första gången in till byggmingel under Almedalsveckans första kväll. Totalt 340 gäster minglade i Svenskt Näringslivs trädgård i Visby.

– För Svensk Byggtjänsts del handlar Almedalen i år om digitalisering, digitalisering och digitalisering. Exempelvis är klassificering och dataanvändning en förutsättning för de kommande klimatdeklarationerna, liksom för att öka branschens produktivitet. Jag ser fram emot riktigt spännande dagar, inledde Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst.

Kvinnlig branschpanel

Nytt för i år var en namnkunnig kvinnlig panel bestående av samhällsbyggare och mediepersonligheter som bjöd på sina bästa spaningar inför veckan.

Ann-Louise Lökholm-Klasson, Sverigechef, Sweco såg ett tydligare klimattryck i programmet mot tidigare år.
– Men jag saknar att integration och mångfald har gått ner, det är fortfarande otroligt viktiga frågor som tyvärr hamnat längre ner på agendan i år.

Riksdagsledamoten Emma Hult, Mp, ordförande Civilutskottet, flaggade för ett seminarium som behandlar lagförslaget om klimatdeklarationer av nya byggnader.
– Alla i branschen är medvetna om att vi står för en femtedel av klimatpåverkan. I Almedalens diskussioner kommer det fram bra idéer som vi behöver ta med oss till fastlandet och göra något av dem så de inte stannar här.

Anna Kadefors, professor Chalmers och KTH, ser i år mindre bygg och ett ökat fokus på installationer, renoveringar och energibesparingar.

Mångfald och jämställdhet

Sandra Mobaraki, influencer känd under namnet Byggsandra, kommer att sitta i flera paneler under veckan för att bland annat diskutera  hur man kan inspirera till mångfald och jämställdhet.
– Senast 2030 ska 20 procent vara kvinnor. Byggbranschen har inte tid eller råd att inte vara en attraktiv bransch för alla.

Anna Kadefors pekade även på komplexiteten i byggsektorn.
– Vi behöver bli klara över hur branschen verkligen fungerar för att åstadkomma förändringar. Byggsektorn är projektbaserad och fungerar annorlunda än permanenta industrier. Vilka styrmedel skulle kunna fungera? Hur får vi till innovation? Vilken roll har jag i systemet?

FAKTA Medarrangörer

Byggmaterialindustrierna
Glasbranschföreningen
Innovationsföretagen
Installatörsföretagen
Maskinentreprenörerna
Måleriföretagen
Plåt & Ventföretagen
Svensk Betong
Sveriges Byggindustrier
Trä- och Möbelföretagen
Svensk Ventilation

 

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Hållbarhet Miljö Jämställdhet och mångfald Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Medarrangörer

Byggmaterialindustrierna
Glasbranschföreningen
Innovationsföretagen
Installatörsföretagen
Maskinentreprenörerna
Måleriföretagen
Plåt & Ventföretagen
Svensk Betong
Sveriges Byggindustrier
Trä- och Möbelföretagen
Svensk Ventilation