Varan har lagts till i varukorgen
Självkörande fordon separeras i framtidens trafik
Samhällsplanering 13 feb 2019
rise.rapport
Autonoma fordon kan göra storstäder renare och trafiken smidigare men det krävs stora förändringar för att detta ska lyckas, visar en forskningsrapport från RISE. Foto: RISE
Ny infrastruktur och nya system för trafikstyrning. Det är ett par av alla förändringar som måste till om vi ska få nytta av självgående och eldrivna fordon, visar en rapport från forskningsinstitutet RISE.

Tänk dig att åka till jobbet utan att behöva ta hänsyn till tidtabeller, rusningstrafik eller byten. Du kliver bara i ett fordon och kliver ur vid jobbet. Detta är visionen för NuMo-projektets arbete. NuMo står för New Urban Mobility, den nya rörligheten i storstäder. Ett arbete som nu resulterat i rapporten "NuMo: Urban Infrastructure Opportunities with Autonomous Vehicles".

Men hur är detta möjligt? Jo först och främst måste befintlig infrastruktur utnyttjas smartare och i ett nästa steg behövs ny infrastruktur skapas.

 ­Vi behöver hitta smarta sätt att använda gator och vägar som är lågt trafikerade, till exempel bussfiler, och på sikt bygga infrastruktur som är anpassad för eldrivna och självgående fordon. Vi har till exempel tittat på olika typer av tunnlar, både under jord och i vatten. Grundprincipen är att separera autonoma fordon från den vanliga trafiken, bara då kan vi nå den fulla potentialen, säger Lei Chen, Senior Researcher på RISE och ansvarig för NuMo-projektet i ett pressmeddelande.

Behovet av förändring är stort, menar Lei Chen. Den genomsnittliga resehastigheten i städer minskar och blandningen av trafiktyper leder till ineffektiva transportsystem. Miljö och trafiksäkerhet är också två viktiga aspekter att ta hänsyn till. 

 Vi ser att potentialen till effektivisering och att helt enkelt skapa en bättre och mer hälsosam vardag i storstäderna är enorm. Nästa steg för oss är nu att göra konkreta tillämpningar i samarbete med offentliga och privata aktörer, säger Lei Chen.

Bevaka ämnen i artikeln

Samhällsplanering Elinstallation Transportsystem Vägar och gator Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter