DEBATT: Med vässad vägstrategi kan Sverige minska importen av vägbitumen. Något som även skulle göra vägnätet trafiksäkrare med mer tjältåliga vägbanor.
Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har undersökt hur friktion och makrotextur förändrades på vägar med nya beläggningar. Hypotesen var att friktionen skulle öka sedan trafik släpptes på men resultatet blev tvärtom.
Efter trafikpåsläpp och några veckor framåt minskade friktionen istället med 15 till 35 procent innan den stabiliserades vid en normal nivå. Minskningen på de fyra undersökta sträckorna sågs både mellan hjulspår och i det högra hjulspåret. Enligt forskarna är därför orsaken inte enbart att trafik har börjat köra på beläggningarna.
I samma projekt har man också undersökt om trafikolyckor på beläggningarna ökar när dessa är nya. Beläggningar som har undersökts är de med stenrik asfaltbetong, tät asfaltbetong och tunnskiktsbeläggning. Olyckor under åren 2010–2017 har undersökts och ställts mot de senaste beläggningsåtgärderna som genomförts i Västra Götaland och Östergötland.
Resultatet visar att det inte finns några tydliga samband mellan olyckor och nya beläggningar.
Även om det idag inte finns några riktlinjer för när friktionen på ny beläggning ska mätas rekommenderar man i rapporten att det görs först cirka tre veckor efter att trafiken släppts på. Det om inte uppenbara friktionsproblem inträffar.
Rekommendationen utgår ifrån att de initiala förändringarna då har avtagit och friktionen stabiliserats. Resultaten, menar forskarna, tyder på att en mätning av vägen innan trafikpåsläpp kommer att överskatta friktionen.
En tillfällig skyltning för slirig väg eller våt vägbana rekommenderas också att fortsätta som idag. I alla fall till en friktionsmätning har gjorts.