Varan har lagts till i varukorgen

Satsning på solceller och hållbarhet prisas

Hållbarhet 5 dec 2019
karin-osterberg-hallbarhetschef-ostersundshem
"Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är viktigt", sade Karin Österberg, hållbarhetschef på Östersundshem, när hon tog emot hållbarhetspriset. Foto: Josefin Morge
Östersundshem blev årets vinnare av Sveriges Allmännyttas hållbarhetspris. De får priset för sitt arbete med förnybar energi, solceller och kapning av effekttoppar.

Vartannat år delar Sveriges Allmännytta ut ett hållbarhetspris. Årets tema var innovationer för minskad klimatpåverkan. Priset delades ut på Allmännyttans klimat- och energikick i Lund.

Satsning på solceller

Gabriella Castegren, energiexpert på Sveriges Allmännytta och en av jurymedlemmarna, tycker att det finns en beundransvärd initiativförmåga i klimat, miljö- och hållbarhetsfrågor hos de allmännyttiga bostadsföretagen. Att lyfta goda exempel skapar en drivkraft, menar hon.

”Bolagets storsatsning på solceller kombinerat med nya tekniska lösningar för att kapa effekttoppar har lett till både stor klimatnytta och god avkastning,” skriver juryn i sin motivering till vinnaren av priset.

– Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är viktigt. För några år sedan fick vi uppdrag av vår styrelse att visa vägen i klimat- och hållbarhetsfrågor och det gör vi nu. Det här är hur kul som helst, sa Karin Österberg, hållbarhetschef på Östersundshem, när hon tog emot priset på Allmännyttans klimat- och energikick i Lund.

Bidra till hållbar utveckling

Totalt nominerades tre allmännyttiga bostadsföretag. Utöver Östersundshem fanns också Uppsalahem och Eidar i Trollhättan bland finalisterna till hållbarhetspriset.

Tävlingsbidragen bedöms enligt fyra kriterier:

  • En god förebild/inspirerande
  • Kan genomföras även av andra företag
  • Bidrar till hållbar utveckling
  • Mätbara resultat

Juryns utlåtanden om de tre finalisterna:

Eidar: Vägen mot fossilfrihet – om Miljö, Mod och Möjligheter

Med långsiktighet, tydliga målsättningar och gedigna interna processer har Eidar blivit ett av Sveriges första fossilfria bostadsbolag. Genom kravställning och samverkan med leverantörer har bolaget på ett innovativt sätt drivit utvecklingen av fossilfria arbetsmaskiner framåt.

Uppsalahem: Klimatlätt

Klimatlätt bryter på ett innovativt sätt ny mark genom att underlätta för de boende att mäta och minska sina klimatavtryck. Genom en integration av banktransaktioner och emissionsfaktorer kan individer på ett unikt sätt få information om dess faktiska klimatpåverkan, något som tidigare varit primärt baserat på självskattning.

Östersundshem: Egen förnybar energi och kapning av effekttoppar

Östersundshem har genom helhetstänk, tydliga målsättningar och långsiktigt arbete tagit sin verksamhet in i det moderna energilandskapet. Bolagets storsatsning på solceller kombinerat med nya tekniska lösningar för att kapa effekttoppar har lett till både stor klimatnytta och god avkastning.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Elproduktion Miljö Renoveringar
Fackområden

El & Tele Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter