Höga returtemperaturer i en byggnad är ett tecken på att byggnadens värmedistribution inte fungerar som det ska. Foto: Anders Strömberg
Genom enkla åtgärder kan fastighetsägare sänka returtemperaturen i sitt fjärrvärmesystem. Förutom lägre fjärrvärmekostnader ger detta stora miljövinster för samhället då förlusterna i fjärrvärmenäten sänks.
Det är fjärrvärmebolaget och samhället i stort som gör de största vinsterna då fastighetsägaren sänker returtemperaturen till fjärrvärmesystemet. Fjärrvärmebolaget får exempelvis minskad energianvändning med bibehållen leveranskapacitet och ökad elproduktion i kraftvärmeanläggningar. Medan samhället får minskade utsläpp av exempelvis växthusgaser och lokala luftföroreningar.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Kostnaderna för el, värme, avfall och vatten ökade med 4,8 procent jämfört med förra året visar den årliga Nils Holgersson-rapporten. Det är den största totala ökningen på mer än tio år.
Det går att återvinna stora mängder överskottsvärme från exempelvis datahallar, tunnelbanestationer och avloppsreningsverk. Ett EU-projekt ska ta fram ny kunskap om hur denna värme kan tas tillvara.
I Göteborg har flera aktörer, varav två fastighetsägare, gått samman och skapat en lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla. David Steen, forskare i projektet, menar på att fastighetsägare som nätägare kan ha nytta av systemet.
Det är viktigt att ha koll på helheten då man ska installera en solfångaranläggning. Att det till exempel finns avsättning för värmen under sommarens varmaste dagar. Det menar fastighetsbolaget Eksta Bostads AB som delar med sig av sina erfarenheter av solvärme.
"Fokus Energieffektivisering" är en ny tankesmedja. Den består av samhällsdebattörer, forskare, energieffektiviseringsföretag samt fastighetsägare och industrier.
Lokalt producerad el med solkraft ökar explosionsartat i Sverige. Intresset är stort hos många fastighetsbolag. Ett av dem, det kommunala bostadsbolaget i Lund, siktar på nästan en fördubbling till 2026.