Varan har lagts till i varukorgen
Många energideklarationer har fått fel energiklass
Bestämmelser 10 dec 2019
Energideklaration framför en byggnad
Energideklarationer som togs fram i våras kan ha blivit fel. Foto: Boverket och Tobias Sterner
Ett fel i beräkningsmodellen har resulterat i att 271 energideklarationer fått fel energiklass meddelar Boverket. Berörda byggnadsägare bör nu beställa en ny energideklaration.

När Boverkets föreskrifter om energideklarationer för byggnader ändrades vid årsskiftet uppstod ett fel i beräkningsmodellen. Detta innebär att vissa energideklarationer som upprättades första halvåret 2019 kan behöva rättas till.

– Vi beklagar att detta fel har uppstått och det eventuella merarbete det innebär för de som är berörda. Så fort vi upptäckte felet så inleddes ett utredningsarbete för att se hur många som har påverkats för att kunna gå ut och informera. Beräkningsfelet är sedan en tid tillbaka åtgärdat, säger Peter Fransson, chef på avdelningen som ansvarar för tillsyn av energideklarationer, i ett pressmeddelande.

Berörda informerade

Enligt Boverket handlar det om 271 energideklarationer som har fått fel energiklass och ytterligare cirka 1 800 energideklarationer som har fått fel i sin beräkning. Totalt är det cirka 2 procent av de energideklarationer som togs fram mellan 1 januari 2019 och 3 juli 2019 som har drabbats av felet.

Boverket har skickat ut information till de drabbade byggnadsägarna med information om felet och vad de ska göra. Även energiexperterna som utför energideklarationerna har fått information från Boverket om hur de ska agera.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Energi Renoveringar
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter