Med hjälp av en ny EU-förordning om solceller ska elnätet bli säkrare. Foto: Mostphotos
Enligt en ny förordning är det inte längre bara elinstallationsföretaget som ska signera den så kallade ALP-blanketten utan även innehavaren av solelsystemet. Men blanketten har fortfarande inte uppdaterats.
För drygt två år sedan kom EU-förordningen ”2016/631 om krav för nätanslutning av generatorer (RfG)” och i april i år trädde den i kraft. Förordningen täcker in alla anläggningar från 800 watt till kärnkraftverk.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Branschstandarden för taksäkerhet kompletteras med nya rekommendationer gällande placering av taksäkerhet i samband med solpaneler. Detta för att möjliggöra efterlevnad av arbetsmiljöreglerna vid takarbete.
Den elektriska miljön i våra byggnader och bostäder förändras då allt fler väljer att installera solceller. Dock har inte regelverket hängt med, något som kan äventyra brandsäkerheten, uppger RISE i en ny rapport.
I Göteborg har flera aktörer, varav två fastighetsägare, gått samman och skapat en lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla. David Steen, forskare i projektet, menar på att fastighetsägare som nätägare kan ha nytta av systemet.
En ny metodik kan underlätta för fastighetsägare att ekonomiskt planera underhålls- och renoveringsåtgärder med hänsyn till energiprestanda. Metodiken har testats i ett renoveringsprojekt.
Hur blir bostadspolitiken efter valet? Vi har inför årets val bett samtliga riksdagspartier att svara på de viktigaste frågorna som rör dig i byggbranschen. Sverigedemokraternas civilpolitiska talesperson Mikael Eskilandersson vill skapa förbättrade, förenklade och mer förutsägbara byggregler för att öka bostadsbyggandet.
Snabba åtgärder krävs för att fler hyresrätter ska kunna byggas. Sveriges Allmännytta uppmanar regeringen att samla byggföretag, byggherrar och kommuner för att ta fram en gemensam handlingsplan för att lindra effekterna av kostnadsutvecklingen.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se