Med hjälp av en ny EU-förordning om solceller ska elnätet bli säkrare. Foto: Mostphotos
Enligt en ny förordning är det inte längre bara elinstallationsföretaget som ska signera den så kallade ALP-blanketten utan även innehavaren av solelsystemet. Men blanketten har fortfarande inte uppdaterats.
För drygt två år sedan kom EU-förordningen ”2016/631 om krav för nätanslutning av generatorer (RfG)” och i april i år trädde den i kraft. Förordningen täcker in alla anläggningar från 800 watt till kärnkraftverk.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Branschstandarden för taksäkerhet kompletteras med nya rekommendationer gällande placering av taksäkerhet i samband med solpaneler. Detta för att möjliggöra efterlevnad av arbetsmiljöreglerna vid takarbete.
Den elektriska miljön i våra byggnader och bostäder förändras då allt fler väljer att installera solceller. Dock har inte regelverket hängt med, något som kan äventyra brandsäkerheten, uppger RISE i en ny rapport.
I Göteborg har flera aktörer, varav två fastighetsägare, gått samman och skapat en lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla. David Steen, forskare i projektet, menar på att fastighetsägare som nätägare kan ha nytta av systemet.
Leapcraft AirBird är en klimatsensor som varnar för dålig inomhusluftkvalitet med hjälp av fågelsång. Denna produkt är nominerad till Nordbyggs Guldmedalj 2023.
En uppdaterad version av Energikrav BeBo kan ge stöd vid upphandling inför ombyggnation eller nybyggnation av flerbostadshus. I dokumentet finns både energirelaterade krav och ”tänk även på”-punkter.