Varan har lagts till i varukorgen

Dödsolycka i schakt – vd frias

Arbetsmiljö 19 dec 2019
lagbok_webb
En man som åtalats för arbetsmiljöbrott har friats av tingsrätten. Foto: Michael Erhardsson
En man åtalades för arbetsmiljöbrott efter att en anställd dog när en schaktvägg rasade in. Tingsrätten har nu friat mannen från brott.

Dödsolyckan inträffade i början av 2018 under arbetet med att anlägga en avloppsledning i en kommun i Dalarna. En man arbetade i ett fyra meter djupt schakt när ena sidan rasade in och begravde mannen. Denne dog på platsen.

I slutet av sommaren 2019 valde åklagaren att åtala vd:n på det bolaget som utförde arbetet. Enligt åklagaren hade vd:n gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott då denne skulle ha sett till att de riskreducerande åtgärderna som skrevs in i arbetsmiljöplanen utfördes.

Oenig tingsrätt

I mitten av december kom domen, som friade den åtalade vd:n från arbetsmiljöbrott. Enligt denna ska mannen frikännas då han gjort en delegering av arbetsmiljöansvaret till den person som var arbetsledare och att denne skulle se till att rätt skyddsutrustning användes.

Dock ville tingsrättens rådman och en nämndeman döma vd:n för arbetsmiljöbrott, då de ansåg att denne var oaktsam när han inte tog reda på om de anställda använde skyddsutrustning som de skulle.

FAKTA Få åtalas för arbetsmiljöbrott

Omvärldsbevakning har begärt ut statistik från Åklagarmyndigheten om hur många som har åtalats för arbetsmiljöbrott i Sverige åren 2015 – 2018 samt under 2019 fram till och med november.

2015 – 12
2016 – 14
2017 – 7
2018 – 5
2019 – 4 (till och med sista oktober)

Källa: Åklagarmyndigheten
Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Juridik
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter