Varan har lagts till i varukorgen

Digitaliserade hyresförhandlingar ska förenkla

Digitalisering 9 dec 2019
21259531-head-of-company-in-touch-with-partners-by-phone
Genom lagändringen skapas förutsättningar för en enklare och mer digital förhandlingsprocess. Foto: Mostphotos
Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om digitaliserade hyresförhandlingar. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari och ska förenkla förhandlingsprocessen.

Regeringen hade föreslagit att hyresförhandlingslagen ändras så att parterna i hyresförhandlingar får möjlighet att underteckna överenskommelser och protokoll från förhandlingarna elektroniskt. I dag måste sådana överenskommelser om hyra och hyresförhållanden vara skriftliga.

Genom lagändringen skapas förutsättningar för en enklare och mer digital förhandlingsprocess, menar regeringen.

Ökad jämnbördighet

Fastighetsägarna anser att det är positivt med en fortsatt digitalisering av hyresförhandlingarna. Men de framhåller samtidigt att ett sådant arbete måste grundas i målsättningen att öka transparensen och jämbördigheten mellan bostadsmarknadens parter.

Följ processen transparant

Vi har tidigare skrivit om att Hyresmarknadskommittén, HMK, har tagit fram en webbaserad digital lösning där de parter som tvistar om en årlig hyreshöjning kan hantera sitt ärende och följa processen på ett mer transparent sätt än vad som tidigare varit möjligt.

Denna digitala guiden samlar all information och dokumentation på ett och samma ställe och leder representanter för hyresvärden och Hyresgästföreningen genom processen. Systemet ska sedan i höstas vara i full drift.

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Bestämmelser Bostäder Tillgänglighet
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter