Varan har lagts till i varukorgen

Bygghandlingar 90 snart i digital tappning

Digitalisering 2 dec 2019
Bygghandlingar 90
Digitala verktyg har ersatt papper och penna. vilket ska återspeglas i den kommande versionen av Bygghandlingar 90. Foto: Mostphotos/montage
Dokumentet Bygghandlingar 90 ska uppdateras. Målet är att anpassa innehållet efter den rådande digitala och tekniska utvecklingen i branschen.

Det har gått nästan 30 år sedan Bygghandlingar 90 kom i sin första utgåva. Mycket såg annorlunda ut då. En utgångspunkt för böckerna var exempelvis att arkitekter jobbade med papper och penna och inte de digitala verktyg som används idag.

I kommande version av Bygghandlingar 90 ska det vara dagens förutsättningar som gäller. Det berättar arkitekten Nina Sandahl som tagit fram förstudie och förslag för uppdateringen tillsammans med Svenska Institutet för Standarder, SIS.

– Digitaliseringen har förändrat både arbetssätt, verktyg och processer och därför tror vi att Bygghandlingar 90 behöver omarbetas till ett enda digitalt verk, en praktiskt användbar e-bok med klickbara länkar till exempelvis olika standarder, säger Nina Sandahl i ett pressmeddelande.

Ett rejält omtag

Det är inte första gången verket uppdaterats men tanken den här gången har varit att göra ett rejält omtag för hela innehållet. Förslaget för den nya versionen ska nu ut på remiss.

Bygghandlingar 90 utgörs av en serie på åtta böcker som beskriver hur olika bygghandlingar bör utformas utifrån den svenska byggsektorns rekommendationer. Enligt det nya förslaget ska böckerna nu bli till ett digitalt verk med anvisningar och klickbara länkar till checklistor, standarder och regelverk för upprättande av bygghandlingar.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Arkitektur Bestämmelser Projektering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial