Varan har lagts till i varukorgen
Bristande kunskaper i elsäkerhet hos husägare
Elinstallation 18 dec 2019
1818150-orebro-villaomrade-pa-norr-3.webb
Elsäkerhetsverket har kommit ut men en ny rapport om trender och orsaker till elbränder i bostäder. Foto: Mostphotos
Bostadsägare kontrollerar i allmänhet inte sin elanläggning regelbundet och vid försäljning görs oftast ingen elbesiktning. Det visar en rapport från Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverkets har gjort en undersökning om elsäkerhet och elbränder i Sveriges bostäder. Den visar att de största riskerna handlar främst om gamla bostäder, felgjorda elinstallationer och överbelastning på bostadens elanläggning.

Bostadsägare kontrollerar i allmänhet inte sin elanläggning regelbundet, vilket ökar risken för att en eventuell brand ska inträffa. I villor och radhus brinner de fasta elinstallationerna dubbelt så ofta som i flerbostadshus. 

 Människor har helt enkelt inte kunskap om sin elanläggning och vilka konsekvenser brister kan få, säger Mikael Carlson, teknisk expert och projektledare för rapporten i ett pressmeddelade.

Statistik elbränder

Villor och radhus står för 73 procent av försäkringsbolagens kostnader för elbränder. 2017 var summan 366 miljoner kronor. I Sverige dör minst 8 personer varje år i elbränder och det finns ett stort antal där orsaken är okänd. Drygt 800 personer skadar sig så allvarligt att de måste uppsöka akutmottagning, på grund av elolyckor

Glömmer att kontrollera elanläggningen

Vid försäljning och överlåtelse görs i allmänhet ingen elbesiktning. Något som innebär att nya ägare riskerar att ta över ansvaret av en elanläggning som har allvarliga brister.

Införandet av ny teknik, solceller, energilager och elbilsladdning ställer högre krav på elanläggningen och den fortlöpande kontroll som behövs för att bostaden ska vara säker, menar Mikael Carlson.

 Ny teknik som införs i åldrande bostäder innebär stora utmaningar. Därför behövs mer samarbete mellan installationsbranschen, myndigheter och tillverkare, säger Mikael Carlson.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Säkerhet- och larmsystem Bostäder
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial