Varan har lagts till i varukorgen
Avrådan från musgift som förgiftar katter
Utemiljö 16 dec 2019
824223-cat-and-mouse
Samstämmiga uppgifter från veterinärer visar att katter förgiftats av de godkända musgiftet. Foto: Mostphotos
Kemikalieinspektionen avråder framöver från att använda det godkända musgiftet alfakloralos. Detta efter uppgifter om att ett ökande antal katter har förgiftats av ämnet.

Sedan 2013 är musgift med alfakloralos godkända för att användas både av professionella användare och av allmänheten. Medlen får bara användas inomhus i särskilda betesstationer som är avsedda för musbekämpning.

Katter blir förgiftade

Nu har kemikalieinspektionen inlett en översyn av villkoren för att använda musgift som innehåller ämnet alfakloralos.  Orsaken är att kemikalieinspektionen under hösten har fått in samstämmiga uppgifter från veterinärkliniker och djursjukhus som visar att katter runt om i landet förgiftats av att ätit möss som fått i sig alfakloralos. Katterna har drabbats av svåra förgiftningssymptom och en del katter har dött. Enligt rapporterna har antalet drabbade katter ökat kraftigt 2019, främst under hösten.

Ändrade användningsvillkor

För att komma till rätta med problemet ser kemikalieinspektionen nu över om användningsvillkoren för musgift med alfakloralos behöver ändras.

Så kan du minska riskerna:

  • Fundera på om ni verkligen behöver använda gift för att bekämpa möss eller om till exempel mekaniska musfällor skulle kunna fungera.
  • Undvik att använda musgift i miljöer där det finns husdjur, särskilt katter.
  • Medlen får bara användas inomhus.
  • Döda möss ska samlas in och slängas i hushållsavfallet för att inte husdjur (särskilt katter) ska kunna äta dem och riskera att bli förgiftade.
Bevaka ämnen i artikeln

Utemiljö Miljö Sanering
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter