Varan har lagts till i varukorgen

Nya regler för drönare på ingång

Teknik 20 aug 2019
17458728_dronare
Transportstyrelsen meddelar att nya regler för drönare är på gång. Foto: Mostphotos
Inga tillstånd för drönare upp till 25 kilo behövs och nya krav på kompetens för drönaroperatörer. Det är några av flera nyheter när reglerna för drönare uppdateras.

De nya reglerna ligger relativt nära dagens regler med några få undantag. Bland annat kommer drönare att indelas i så kallad öppen, specifik och certifierad kategori. 

– Drönarna kommer att öka än mer i betydelse för samhällsutvecklingen och ta större plats i luftrummet. Då behövs mer ordnade former som både garanterar en hög nivå av luftfartssäkerhet och som ger operatörer och tillverkare bättre möjligheter att utveckla produkter och tjänster, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Nya regler för tillstånd

De största förändringarna innebär i korthet att drönare upp till 25 kilo inte kräver tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor. I de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över sju kilo.

Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.

För drönare över 25 kilo krävs tillstånd från Transportstyrelsen. Detsamma gäller om man tänkt flyga utom synhåll, högre än 120 meter och i närheten av människor. Dessa drönare omfattas av antingen den specifika eller certifierade kategorin.

Ytterligare nyheter

Även nya krav på kompetens, både i form av teoretisk och praktisk utbildning, har tillkommit för att få flyga drönare. Dessutom krävs nu registrering av nästan alla drönaroperatörer. Transportstyrelsen arbetar nu med att anpassa de nya reglerna i Sverige.

Exakt när de nya reglerna ska införas är ännu inte klart.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Bestämmelser
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter