Varan har lagts till i varukorgen

Nu kommer AMA Anläggning 17 på engelska

AMA 27 aug 2019
ama_bok_webb
AMA Anläggning 17 kommer nu på engelska, men bara digitalt som en e-bok. Foto: Johan Rosholm
Inom anläggningssektorn har det funnits en efterfrågan för AMA på engelska. Nu har den senaste utgåvan av AMA Anläggning blivit översatt.

Många har hört av sig och frågat efter en engelsk översättning av AMA, speciellt inom anläggningsbranschen som har efterfrågat AMA Anläggning. Enligt Jan-Olof Edgar, AMA-chef på Svensk Byggtjänst, är det främst utländska entreprenörer som vill lämna anbud på infrastrukturprojekt som är intresserade. Det finns också ett intresse bland svenska entreprenörer och projektörer som många gånger har utländsk arbetskraft.

jan_olof_webb Jan-Olof Edgar. Foto: Tobias Sterner

– Förfrågningsunderlagen som entreprenörer lämnar anbud på är idag på svenska och det är svårt för utländska entreprenörer att lämna anbud eftersom tekniska beskrivningar hänvisar till AMA som hittills bara funnits på svenska, säger han.

Några förändringar

Den engelska utgåvan kommer att ha några förändringar jämfört med den svenska AMA Anläggning 17, som nu alltså har översatts för första gången. Även RA-kodernas rubriker kommer att ingå samt att vara översatta, dock inte råd och anvisningstexter.

– Den engelska utgåvan blir lite av en hybrid mellan AMA och RA, säger Jan-Olof Edgar.

Enligt honom kommer hela branschen ha nytta av att AMA Anläggning 17 kommer på engelska.

– Det blir ett mer rättvist system om alla har samma översättning.

Blir en e-bok

Att översätta fackboken har varit utmanade, särskilt när det gäller facktermer. En term kan betyda olika saker, beroende på språket som används. För den engelska utgåvan av AMA Anläggning 17 har därför även tekniskt sakkunniga granskat innehållet, framförallt de facktermer som har översatts.

Den ska dock även bli en del av den digitala AMA Online-tjänsten. Om det blir en tryckt bok beror på efterfrågan.

AMA Anläggning 17 finns att köpa i Svensk Byggtjänst bokhandel som e-bok. Här hittar du den. 

Bevaka ämnen i artikeln

AMA Projektering Upphandling
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter