Varan har lagts till i varukorgen
Lösningen på överfyllda miljö- och soprum
Energi 13 aug 2019
fardig-miljostuga
Med glada färger, tydliga instruktioner, förbättrad belysning och en tryggare miljö ska hyresgästerna motiveras att källsortera bättre. Foto: Signalisten
Många fastighetsägare har stora utmaningar med överfyllda miljö- och grovsoprum. Signalisten i Solna i Stockholm bygger om alla sina miljöstugor för att skapa en effektivare och mer hållbar avfallshantering.

För ett och ett halvt år sedan startade den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten ett långsiktigt projekt för att förbättra avfallshanteringen med hållbara och mer långsiktiga lösningar för de boende i Solna i Stockholm.

Som ett första steg anställde Signalisten två miljövärdar som bland annat fick till uppgift att besöka de olika miljöstugorna och hjälpa hyresgästerna att se till att grovsopor sorteras rätt i miljö- och grovsoprummen.

Nästa steg i projektet har varit att successivt bygga om alla miljöstugor med utökade sorteringsmöjligheter.

Tydligare skyltning förenklar

De nya miljöstugorna erbjuder fler sorteringsmöjligheter än tidigare, bland annat för plast- och metallförpackningar. Den färgglada skyltningen består av grafiska illustrationer och tydliga hänvisningar som ska hjälpa hyresgäster att hitta och sortera rätt. Bättre belysning och fler fönster ska öka trygghetskänslan i området.

Att engagera hyresgästerna är en viktig del för att lyckas i det långsiktiga arbetet, menar Magnus Nilsson, styrelseordförande på Signalisten.

Bättre belysning ökar tryggheten

–Vi vill motivera våra hyresgäster att sortera, och göra det så enkelt som möjligt för dem i deras vardag. Alla ska känna till varför och hur man ska sortera sitt avfall, säger Emelie Regnell, hållbarhetsansvarig på Signalisten i ett pressmeddelande.

Alla fastighetsägare har utmaningar med överfyllda miljö- och grovsoprum. Men att vara en långsiktig fastighetsförvaltare innebär att ta ansvar för både miljö och samhälle vilket Signalisten gör med den här satsningen, menar Emelie Regnell.

Den första ombyggda miljöstugan stod klar i maj i år. Projektet att bygga om alla miljöstugor i beståndet kommer att pågå till 2021.

FAKTA Om allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten

Signalisten är Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse. Tillsammans med det helägda dotterbolaget Solnabostäder äger och förvaltar de cirka 4000 lägenheter och knappt 200 lokaler i fastigheter i Solna i Stockholm.

Källa: Signalisten
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Hållbarhet Miljö Renoveringar
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten

Signalisten är Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse. Tillsammans med det helägda dotterbolaget Solnabostäder äger och förvaltar de cirka 4000 lägenheter och knappt 200 lokaler i fastigheter i Solna i Stockholm.

Källa: Signalisten