Vare sig byggbranschen eller fastighetsbranschen är kända för att ligga i framkant när det gäller digitaliseringen. Men utvecklingen kommer att ta fart de kommande åren, spår många. För alla som vill hänga med gäller det att förbereda sig och bestämma på vilket sätt den egna verksamheten bäst kan använda sig av de nya teknikerna RPA och Artificiell intelligens.
Kritiken inkluderar en negativ påverkan på sysselsättningen och risker för att kväva innovationer
Förkortningen RPA betyder Robotic Process Automation eller robotstyrd processautomation. En digital medarbetare som är byggd på RPA lärs upp att utföra regelbaserade processer avsevärt snabbare och utan att göra de misstag som vi människor gör. En annan skillnad är att de kan arbeta 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan.
Med AI, Artificiell intelligens, kan vi börja automatisera kognitiva uppgifter och problemlösning som inte är förutsägbar. Robotmedarbetaren kan då innehålla program som mer efterliknar mänskligt beteende och tänkande och kan utvecklas under arbetets gång.
Digital Workforce, en de ledande leverantörerna av robotiserad processautomatisering (RPA), menar att resultatet av att kombinera robotiserad processautomatisering med de nya möjligheter som erbjuds av chatbotar och andra AI-teknologier är att fler anställda kan frigöras från rutinuppgifter och istället syssla med strategiskt mervärdesarbete.
Några andra som undersökt vad de nya teknikerna skulle kunna innebära är Sveriges kommuner och landsting, SKL som har skrivit rapporten ”Automatisering i välfärden - möjligheter och utmaningar för kommuner och regioner”. De hänvisar till flera internationella forskningsrapporter som visar på att den tekniska utvecklingen innebär en potential att automatisera ungefär hälften av alla arbetsuppgifter idag.
Vidareutbildning för de som riskerar att förlora jobbet pekas ut som en viktig utmaning. För automatisering och utveckling av artificiell intelligens innebär inte bara möjligheter utan även nya utmaningar och risker som behöver hanteras.
Ett innovativt ledarskap och förmåga till omställning för individer och verksamheter kommer att bli viktigare framöver, spår SKL. Det kommer att ställa krav på arbetsledningens förmåga att utveckla sin verksamhet och förmåga att stödja de individer som kommer att behöva kompetensutveckling.
Även utveckling av regelverk för dataanvändning och datatillgång kommer att vara avgörande för utvecklingen, anser SKL. Här gäller det att balansera behovet av integritetsskydd, etik, tillit och samhällsskydd mot den datatillgång som är nödvändig för att kunna utveckla nya lösningar genom att använda de nya teknikerna i verksamheten.
Men frågan är hur redo vi är för att låta de nya digitala medarbetarna ta över viktiga uppgifter. Ett aktuellt fall är de systemfel som inträffade hos Arbetsförmedlingen tidigare i år. Flera incidenter inträffade, varav ett var när en robotmedarbetare av misstag kan ha skickat så mycket som 70 000 felaktiga beslut om indraget aktivitetsstöd. Myndigheten fick efter det utstå kritk och fick till uppgift att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare och hanteringen fick under tiden skötas manuellt.
Enligt den engelska versionen av Wikipedia inkluderar kritiken av de nya teknikerna förutom de ovan nämnda riskerna även en negativ påverkan på sysselsättningen och risker för att kväva innovationer och skapa en mer komplex underhållsmiljö för den befintliga programvaran.