Varan har lagts till i varukorgen
Interaktiv soffa för ökad energimedvetenhet
Energi 4 apr 2019
lysande_soffa
I Örebro har Öbo ställt ut fem soffor som visualiserar olika hus hjärtrytm. Foto: Öbo
En interaktiv soffa som med olika färger visar husets energiförbrukning. ”Vårt mål med sofforna är att höja medvetenheten kring energifrågor hos våra hyresgäster”, säger Jonas Tannerstad, chef för El & Automation på det kommunala bostadsbolaget Öbo.

Initiativet med de interaktiva och självlysande sofforna är en del i Örebrobostäder, Öbo:s, satsning på energieffektivisering och utveckling av smarta fastigheter. Sofforna har placerats ut vid fem hus i och omkring Örebro; vid ett seniorboende, vid Öbo:s huvudkontor i centrum, ett radhusområde, ett nybyggt lägenhetshus och vid ett äldre ytterområde.

För oss är det viktigt att man som hyresgäst ska känna sig delaktig i husets inre liv.

Gemensamt för husen är att de är uppkopplade mot varandra och stadens el- och värmeverk. Detta innebär att de utgör ett stort system som lagrar energi, delar med sig till varandra och resten av staden och på så vis kan energitopparna kapas.

– Syftet med sofforna är att göra våra hyresgäster mer delaktiga i vårt miljöarbete och resan mot en smart stad. För oss är det viktigt att man som hyresgäst ska känna sig delaktig i husets inre liv och att man faktiskt kan påverka hur mycket energi sitt hus gör av med, säger Jonas Tannerstad, chef för El & Automation på bostadsbolaget Öbo.

En spegling av husets inre

Sofforna, som ingår i EU-projektet "Life", visualiserar de utvalda husens hjärtrytm, och med olika färger visar de när huset använder lite energi och när det drar mycket. Färgen skiftar mellan grönt när huset mår bra och drar lite el och rött när huset mår mindre bra och drar mycket el.

Och allt sker i realtid. Något som även Öbo´s personal kan följa på distans via sin mobil och dator.

tunnelgatan1 En av sofforna utanför ett nyproducerat hus i Örebro. Foto: Öbo

–  I alla våra hus har vi som standard en egen högupplöst mätning som ger oss en väldig bra koll på hur mycket el våra hus drar i realtid. En tekniklösning som var en förutsättning för att konceptet med sofforna skulle fungera. Resultaten måste visa sig direkt.

Sofforna, som Öbo själva tagit fram i samarbete med ett verkstadsföretag i Lund, är tillverkade i kompositmaterial.
–  Vi ville ta fram en soffa som skulle vara svår att vandalisera. Än så länge har ingen soffa utsatts för några skador och skulle något hända så är soffan enkel att återställa då ytan är slipbar.

Information intill varje soffa

Intill varje soffa finns en förklarande text där man kan läsa mer om vad en interaktiv soffa innebär och vad den har för syfte. Det finns även en QR-kod som skickar en till Öbo:s hemsida där man kan läsa mer om bolagets energi- och klimatarbete.

– Vi ser att det ofta står grupper av människor vid soffan och pratar eller en vuxen och ett barn som står och läser på skylten för soffan. Något vi tycker är oerhört kul. Det var det vi ville. Att sofforna skulle väcka ett intresse och ge en känsla. En av sofforna har till och med blivit en del av det interaktiva spelet Pokémon GO vilket gör att även våra yngre invånare uppmärksammar soffan.

mammabarn Här en vuxen och ett barn som samlats kring soffan och är nyfikna på skylten som beskriver mer om projektet. Foto: Öbo

Vill öka medvetenheten internt och externt

Även Öbo:s egna personal har påverkats positivt av projektet. 

– Sofforna har engagerat mina kollegor, framförallt de som har en soffa i sitt bestånd. Engagemanget har yttrat sig på olika sätt. Det har handlat om allt från diskussioner vid kaffeapparaten till att våra seniorsamordnare bjudit in till föreläsningar om Öbo:s energiarbete, där soffan varit den utlösande faktorn. 

Som i ett nästa steg så kommer Öbo även tillverka en stol i samma koncept. Stolen kommer kunna tas med på föreläsningar och konferenser och representera sofforna.

– Vi är noga med att allt ska vara på riktigt, så den kommer vara uppkopplad via mobilnätet och vi kommer kunna välja vilket hus den ska representera. Det är också ett sätt för oss att visa styrkan med tekniken och möjligheterna. Går allt som planerat kommer den stå i Almedalen i sommar.

Ny app för hyresgästerna

Man jobbar även med att utveckla en app där man som hyresgäst ska kunna följa sitt hushålls energiförbrukning och göra medvetna val som faktiskt i realtid påverkar soffan.

– Vi har upplevt att det har varit svårt att involvera våra hyresgäster och få dem att förstå att de val de gör faktiskt påverkar.

Genom appen hoppas man öka engagemanget och förståelsen för hyresgästens egen del i energisystemet och hur det egna beteendet påverkar.

– Vi är i en uppstartsfas och har inte alla svar, men vi tror att hyresgästens egna telefon blir en central del i arbetet med att involvera hyresgästerna i den gemensamma utmaningen med att minska klimatavtrycket.

jonas
Jonas Tannerstad, chef för El & Automation på det kommunala bostadsbolaget Öbo. Foto: Alexander von Sydow
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Teknik Bostäder
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

jonas
Jonas Tannerstad, chef för El & Automation på det kommunala bostadsbolaget Öbo. Foto: Alexander von Sydow