Varan har lagts till i varukorgen

"Var är bostadspolitiken i valrörelsen?"

Snåret 6 sep 2018
valsnaret-webb
Anna Broman, Sveriges Byggindustrier, och de bostadspolitiska talespersonerna Mats Green (M) och Johan Löfstrand (S) pratar bostadspolitik. Foto:Susanne Kronholm
Dags för val igen på söndag och valutgången känns vidöppen. Men vad som än händer hoppas många på en blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse efter valet. Vad kan en sådan innehålla och vilka frågor riskerar att bli knepiga att enas om? Det är ämnet för senaste avsnittet av Svensk Byggtjänst podcast Snåret.

Programledare Emma Jonsteg tar här hjälp av Sveriges Byggindustriers bostadspolitiska expert Anna Broman för att tränga bakom snabba löften och höra vad de bostadspolitiska talespersonerna Johan Löfstrand (S) och Mats Green (M) verkligen vill med bostadspolitiken.

Helhetsgrepp behövs

Moderaterna och Socialdemokraterna tycker så klart inte exakt lika om bostadspolitiken. 
Men de är överens om att det nu krävs ett helhetsgrepp där frågor som regler, skatter och partsmodeller tas upp över blocken.

Upp till bevis

Om några dagar, eller om man ska vara realistisk kanske veckor, eller möjligen månader, är det upp till bevis.
Och när politikerna då sätter sig vid ett gemensamt bord för att tala bostadspolitik kommer utgångsläget sannolikt inte vara lätt. Nyligen kom det fram att bostadsbyggandet minskat med tio procent under första halvåret i år, när det egentligen borde öka.
Boverket förväntar sig att det kommer byggas 60 000 bostäder i år och Sveriges Byggindustrier prognoser är ännu mer pessimistiska: de tror på 55 000.
Sverige behöver enligt Boverket bygga 67 000 bostäder per år till 2025 för att klara bostadsbristen så den nuvarande utvecklingen är inte bra. Det här är nog något som de flesta politiker är smärtsamt medvetna om.

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Bostäder Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter