I det gemensamma arbetet för att stoppa fusk och kriminalitet i byggbranschen tittar man bland annat på förekomsten av svart arbetskraft. Illustration: Mostphotos
Nu har även regeringen anslutit sig till byggandets aktörer i kampen för att motverka fusk och kriminalitet i branschen.
Arbetet med att motverka fusk och kriminalitet i byggbranschen har pågått under mer än tio år. Nu har myndigheter och parter från byggbranschen träffats för att göra något åt saken genom samarbete.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
En ny förordning (2018:1404) som regeringen beslutat om gör det möjligt för arbetsmarknadens parter att söka statsbidrag hos Arbetsmiljöverket. Bidragets syfte är att parterna deltar och utvecklar metoder för att motverka brott i arbetslivet.
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram ett nytt stöd för hur man kan arbeta med att förebygga och identifiera korruption i inköpsprocessen i offentlig upphandling.
En fjärdedel av arbetsgivarna inom byggbranschen anser att deras verksamhet inte skulle överleva utan fusk med regelverken. Många bedömer även att risken för att bli upptäckt är låg.
Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket har genomfört oanmälda kontroller på byggarbetsplatser. Syftet är att komma åt arbetsgivare som fuskar med lagar och regler.
I slutet av mars gjordes en uppföljning av överenskommelsen för att motverka mutor och korruption, ÖMK. Under seminariet drogs flera slutsatser, att vi måste våga prata om korruption och att fler behöver vetskap om och ansluta sig till ÖMK för att den ska få ett riktigt kraftigt genomslag.
Swedish Standard Institute, SIS, har tagit fram en certifieringsbar internationell standard mot mutor. Med den nya ISO-standarden får företag, offentlig sektor och ideella organisationer ett stöd för att förebygga, upptäcka och hantera mutor.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram en ny vägledning för hållbart byggande.
Den innehåller konkreta råd och beskrivande exempel på metodik för arbetet.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.