Varan har lagts till i varukorgen

Boktips: Beteendebaserad säkerhet

Arbetsmiljö 14 sep 2018

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

  Beteendebaserad säkerhet innebär i stora drag att vi arbetar med att hitta beteenden som bidrar till att vi arbetar på ett säkert sätt och sedan förstärker vi dessa beteenden. Foto: Manfred Otterheim
  Beteendebaserad säkerhet, BBS, är en metod som länge hjälpt ledare och chefer att effektivisera processer, skapa bättre resultat och öka säkerheten på arbetsplatser. Nu har den första boken på svenska om denna metod kommit.

  Byggsektorn är den bransch i Sverige som har de mest skadedrabbade yrkesgrupperna på arbetsmarknaden. Boken Beteendebaserad säkerhet handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt. Att skapa rätt förutsättningar genom att förstärka säkra beteenden i varje arbetsmoment bygger upp en säkrare arbetskultur och leder till en olycksfri byggarbetsplats.

  Boken består av en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen beskriver de teorier och metoder som kommer från det beteendeanalytiska forskningsområdet inom psykologin. Verktyget BOOST presenteras, ett beteendeanalytiskt verktyg anpassat för organisationer.

  I den praktiska delen får du lära dig beteendebaserad säkerhet genom den svenska SAFE-modellens fyra steg. Det är en användarvänlig metod för att kontinuerligt skapa bättre förutsättningar att arbeta säkert och förstärka säkert agerande. Modellen tillämpas på ett fiktivt byggföretag på en övergripande nivå, i ett specifikt projekt och för ett enskilt arbetsmoment på ett konkret sätt. Tillhörande mallar finns som bilagor i boken.

  Bevaka ämnen i artikeln

  Arbetsmiljö Säkerhet- och larmsystem
  Fackområden

  Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
  Mer i ämnet

  Fler nyheter