Varan har lagts till i varukorgen

Från skrammel till hissnande upplevelse

Renoveringar 10 okt 2018
huvudbild_hisskone
En förväntansfull grupp provåker hissen vid invigningen. Foto: KONE
I tävlingen ”Svenska hissdrömmar” efterlyste KONE landets mest slitna och renoveringstörstande hissar. Det blev bostadsrättsföreningen ASEA-stan i Västerås som utsågs till vinnare och prisades med en ny toppmodern hiss.

Den gamla hissen skramlade, stannade oberäkneligt och hade tunga dörrar. Hissen var mycket sliten vilket gjorde att driftsäkerheten liksom komforten var under all kritik.

Tystgående med amerikansk indiepop

När den nya hissen var installerad så kallade föreningen och KONE till gårdsfest. Det obligatoriska invigningsbandet var uppspänt vid hissdörrarna på entréplan och under ceremoniella former premiäråktes hissen.

Den nya hissen beskrevs som ljus, fräsch och luftig. Samtidigt uppfattades den som väldigt tystgående – bortsett från den amerikanska indierock som strömmade genom hissens högtalare.

Färden till våning åtta gick smidigt och en nöjd granne kunde konstatera att de erbjudits en "hissnande upplevelse" i ordets mer positiva bemärkelse. 

Intelligent och uppkopplad mot molnet

Hissen är fullspäckad med de allra senaste innovationerna. Det är den allra första hissen i en bostadsrättsförening i Sverige med musik som spelas under hissfärden via Spotify Business.

Dessutom är det en "intelligent hiss" – den är uppkopplad mot molnet och analyseras med hjälp av artificiell intelligens, och hissen kan själv tala om när den behöver service. Inte minst förenklar den toppmoderna hissen för föreningens medlemmar.

– Med den nya hissen slipper vi framförallt de tunga slagdörrarna vi hade tidigare vilket är jättebra för barnvagnar, äldre och personer med funktionsnedsättning, säger bostadsrättsföreningens ordförande Håkan Ax.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Transportsystem Tillgänglighet
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial