Varan har lagts till i varukorgen

Har certifieringssystemen blivit för många?

Snåret 15 mar 2018
snaret-certifiering
Programledaren Emma Jonsteg har tagit hjälp av ett gäng experter för att reda ut skillnaderna i certifieringssystemen, nämligen från vänster: Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, Pia Öhrling, miljökonsult och vd på Piacon och Cecilia Ehrenborg, Williams, vd på Sweden Green Building Council. Foto: Susanne Kronholm
BREEAM, LEED, Miljöbyggnad, GreenBuilding, Svanen och fler därtill – miljöcertifieringssystemen är många och parametrarna skiftande. Men vad skiljer dem åt? Vad mäter de? Och hur adresseras de övriga hållbarhetsaspekterna? Det diskuteras i det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Certifieringarna bidrar till att driva på utvecklingen i riktning mot ökad hållbarhet och visar på engagemang i frågan. Alltfler byggherrar och fastighetsägare väljer idag att miljöcertifiera sina byggnader – inte minst har det blivit ett viktigt säljargument.

Vad skiljer dem åt?

Men vad skiljer då de olika systemen åt? Det svenska systemet Miljöbyggnad har exempelvis fokus på energi, innemiljö och materialval. LEED – som många kontorsbyggnader certifieras med – är miljömässigt bredare eftersom man där lägger vikt vid hur man tar sig till och från byggnaden liksom dagvattenhantering. Transporter är även en viktig parameter i BREEAM-systemet, som köpcentrum ofta certifieras med och Svanen tar ett stort grepp när det gäller kemikaliehantering.

Frågan är om certifieringssystemen blivit för många?

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Hållbarhet Miljö Energi
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter