Varan har lagts till i varukorgen
Regeringen vill ha fler kvinnor i byggbranschen
En kvinna och två män på en byggarbetsplats
Regeringens mål 2030 är att det ska finnas 25 procent kvinnor inom bygg- och anläggningsbranschen. Foto: Arne Trautmann
Regeringen anser att bygg- och anläggningsbranschen är alltför mansdominerad. Regeringen sätter nu upp mål om att minst 25 procent av nyanställda inom branschen ska vara kvinnor senast år 2030.

Statistik från Sveriges Byggindustrier visar att färre än en av tio är kvinna inom byggbranschen.
Den ojämna könsfördelningen och byggbodsjargongen inom branschen fungerar utestängande mot kvinnor men också mot grupper av män.

- Situationen i bygg och anläggningsbranschen är problematisk. Vittnesmål visar att kvinnor i branschen fortfarande möter trakasserier, övergrepp, machokultur och destruktiva maktstrukturer. Att komma till rätta med den osunda arbetsplatskulturen är dessutom en nyckelfråga för branschen, som har stora problem med att attrahera tillräckligt mycket arbetskraft. Därför sätter regeringen nu upp målet att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Besök hos Hentverkarna

På internationella kvinnodagen den 8 mars besökte bostadsminister Peter Eriksson Hentverkarna som är ett snickerilärlingsprogram för kvinnor på Ikanos bostadsbyggnadsprojekt i Gustavsberg utanför Stockholm. Här presenterades regeringens målsättning om fler kvinnor i branschen.
Med på besöket var även Byggnads ordförande Johan Lindholm, Byggindustriernas projektledare för branschrekrytering Elin Kebert och Emmelie Renlund från Byggnads kvinnliga nätverk Näta.

Byggnads har bland annat genom kampanjen "Stoppa machokulturen" jobbat aktivt med jämställdhetsfrågan sedan 2014. Kampanjen är en av Byggnads största satsningar och löper över tre år.

Hentverkarna är ett projekt som syftar till att just bredda rekryteringsbasen för branschen. Programmet pågår i tre och ett halvt år och består både av teori och praktik för deltagarna som har en mycket varierad bakgrund. Lönen ökar gradvis från en lärlingslön till en tillsvidareanställningslön. Efter avslutat projekt får deltagarna en tillsvidareanställning inom företaget.

– Hentverkarna är ett spännande initiativ från Ikano Bostad. Det stora intresset visar att det finns många kvinnor som är intresserade av att jobba i branschen om bara arbetsmiljön tas på allvar. Jag ser fram emot att den förändrade kulturen nu sprider sig, säger Peter Eriksson.

Workshop Boot Camp Tjej + Teknik

Den 9 mars anordnade Techna Sweden en workshop där tjejers livssyn och idéer sammanförs med nytänkande teknikföretag och organisationer. Boot Camp Tjej+Teknik frigör samtal och idéer som skapar morgondagens samhälle. Mötesformen var Open Space där agenda och ämnen skapades av deltagarna.

– Jag brinner för samhällsbyggande, jämställdhet, mångfald, hållbarhet och jämlikhet. Därför tycker jag det är så kul att arrangera ett event som det här, säger Anna Fundin facilitator och verksamhetsutvecklare och en av kvinnorna bakom Techna Sweden.

Vad behöver företagen göra för att tjejer ska vilja utbilda sig inom teknik, innovation och design?

Några av svaren som tjejerna gav var:

Motarbeta stereotyper, påverka tidigt till exempel genom barnböcker om kvinnliga byggare. Mer information från SYO i skolan vad ingenjörsyrket innebär, kvinnliga ingenjörer i branschen som kommer ut till skolorna och berättar om sitt arbete, fler kvinnliga förebilder, lärare som berättar mer om tekniska yrken, ett bättre samarbete mellan skola och företag, visa på jämställda exempel, skapa nätverk, presentera teknikyrken på slöjden i högstadiet.

Det finns en rädsla för att inte bli tagen på allvar för att man är tjej.

Rädsla för teknik

Många tjejer vill inte plugga till ingenjör för att de tror att man inte kan jobba med människor, vara kreativ, resa, förbättra världen och stå i rampljuset.

De deltagande tjejerna i workshopen vill att man ska kommunicera om teknikutbildningarna så att alla förstår. Det är viktigt att veta att man inte behöver kunna allt med en gång utan man lär sig med tiden. Man kan hjälpa varandra för nya kunskaper kan vara svårt och tar tid. Det är viktigt att vara intresserad och nyfiken och att våga misslyckas.
Det finns en rädsla att inte bli tagen på allvar för att man är tjej. Det känns svårt att vara ensam tjej på en utbildning eller en arbetsplats. Många tycker att matte är krävande och utmanande.

Fördomar inom teknik

Tjejerna tycker:

Lärarna har stereotypa föreställningar om kön. Lärare behöver utbildas i normkritik. Okunskapen inom skolan hjälper inte tjejer att våga söka till teknikutbildningar. Teknik upplevs som nördigt. En person i minoritet blir ofta representant för hela sitt kön.

– Det är samtalen här under workshopen som är det viktiga och slutorden vad alla fått ut under dagen, säger Anna Fundin.

 

Fördjupningsmaterial

OM Techna Sweden

Techna Swedens syfte är initiera och stötta initiativ som leder till samhällsutveckling och innovation. Huvudfokus ligger på mångfald, jämställdhet och hållbarhet.
Bakom Techna Sweden står Anna Fundin, facilitator och verksamhetsutvecklare; Anki Edström marknad och varumärke; Astrid Deutschmann coahing, nätverk och föreläsningar; Karin Naljeu Djurback high perormance, coaching och ledarskap.

Källa: Techna Sweden

Bevaka ämnen i artikeln

Jämställdhet och mångfald Teknik Utbildning
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

OM Techna Sweden

Techna Swedens syfte är initiera och stötta initiativ som leder till samhällsutveckling och innovation. Huvudfokus ligger på mångfald, jämställdhet och hållbarhet.
Bakom Techna Sweden står Anna Fundin, facilitator och verksamhetsutvecklare; Anki Edström marknad och varumärke; Astrid Deutschmann coahing, nätverk och föreläsningar; Karin Naljeu Djurback high perormance, coaching och ledarskap.

Källa: Techna Sweden