Varan har lagts till i varukorgen

Hyresrätter ska gynnas av skatteregler

Bestämmelser 23 mar 2018
magdalena_andersson
Magdalena Andersson gjorde en muntlig presentation av förslaget under en presskonferens i onsdags. Foto: Regeringskansliet
Regeringen vill införa en begränsning av ränteavdragen för företag. Förändringen ska dock inte få bromsa investeringar i nya hyresrätter, enligt finansministern. Samtidigt är planen att sänka bolagsskatten till 20,6 procent.

Det var i onsdags som finansminister Magdalena Andersson höll presskonferens om ändrade skatteregler för företag. Förslaget syftar till att minska "skatteläckage". Regeringen vill med andra ord förhindra att företagens vinster förs ut obeskattade från Sverige genom ränteavdrag i så kallade räntesnurror.

Det är ett av skälen till att regeringen nu föreslår en generell begränsning av ränteavdragen i bolagssektorn. Detta kombineras med att bolagsskatten sänks till 20,6 procent fram till 2021.

Småföretag ska gynnas

Begränsningarna beräknas bara beröra en procent av landets bolag. Skattesänkningen gäller däremot alla, vilket tillsammans med ett flertal undantagsregler ska gynna små och medelstora företag.

Regeringen konstaterar att investeringar som görs med lånat kapital ofta gynnas i förhållande till eget kapital med nuvarande regelverk. Förslaget är tänkt att ge ökad neutralitet mellan de två varianterna.

Avdrag för hyreshus

Detta riskerar dock att slå mot investeringar i hyreshus som ofta görs med hjälp av hög belåning. Därför vill Magdalena Andersson ha ett avdrag på två procent för hyreshus de första sex åren. Detta gäller såväl nyproduktion som till- och påbyggnad.

– Det är viktigt för regeringen att man kan upprätthålla en hög investeringstakt av hyresrätter och därför föreslår vi ett så kallat primäravdrag, det vill säga ett tidigarelagt värdeminskningsavdrag för hyreshus, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

Infrastrukturprojekt kan undantas

Hon meddelade även att regeringen ser skäl till undantag från begränsningsreglerna för långsiktiga offentliga infrastrukturprojekt. Detta kräver dock ytterligare beredningsunderlag och vidare besked får vänta ett tag till.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Magdalena Andersson säger sig vara trygg med att den generella utformningen av förslaget kommer att antas i riksdagen även om det kan bli diskussioner kring exempelvis nivån för bolagsskatten.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Ekonomi Finansiering Infrastruktur
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial