Varan har lagts till i varukorgen

Varmvattenberedare kan sprida legionella

Varmvattenberedare
Det säljs varmvattenberedare i Sverige där vattentemperaturen kan regleras ner till 10 °C. Foto: Andrey Popov
Varför säljs det varmvattenberedare i Sverige för lägre temperaturer än vad som dödar legionella? Den frågan väcker Fredrik Svensson, VVS-montör i Sunne, i tidningen VVS Forum.

Fredrik Svensson har i sitt arbete som VVS-montör stött på många mindre varmvattenberedare där vattentemperaturen kan regleras ner till låga temperaturer. Detta tycker Fredrik Svensson är oroande då legionellabakterier förökar sig vid temperaturer mellan 20 och 45°C.

– Det finns ingen anledning att ha så låga temperaturer i varmvattenberedare. De borde inte få tillverkas för temperaturer under 50 °C, säger han till tidningen VVS Forum.

Bra att frågan väcks

Enligt Folkhälsomyndigheten insjuknar varje år ungefär 100 personer i legionärssjuka, så oron är befogad. Smitta från just varmvattenberedare hör inte till det vanligaste, men det har hänt att VVS-montörer fått legionärssjukan på det sättet, berättar Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten, för tidningen VVS Forum.

Thomas Helmerson, Säker Vatten Thomas Helmerson Foto: Peter Knutson
Frågan är väckt och den är väldigt intressant

Han tycker att det är bra att frågan väcks om varför det säljs varmvattenberedare för lägre temperaturer än vad som dödar legionella.

– Frågan är väckt och den är väldigt intressant, säger Thomas Helmerson till tidningen VVS Forum.

Hans Söderström, teknisk expert på Installatörsföretagen, tycker också att det är märkligt att det säljs varmvattenberedare som kan ha lägre temperatur än 50°C.

– Det borde i så fall finnas någon sorts varningstext i monteringsanvisningarna att legionella kan växa till vid lägre temperaturer, säger han till tidningen VVS Forum.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Vatten och avlopp Projektering Renoveringar Säkerhet- och larmsystem Teknik
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial