Det var i höstas som regeringen gav Boverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för mer flexibel fördelning och storlek av bygglovsbefriade byggnader på villatomter. Tanken är att fler kommer att vilja bygga Attefallshus om de tillåts vara större.
– Jag hoppas nu att vi ska kunna genomföra de här förändringarna. Det skulle göra Attefallshusen mer attraktiva, hittills har de uppfattats som för små för att kunna fungera som en bra bostad, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.
I ett uttalande till nyhetsbyrån TT har Peter Eriksson tidigare sagt att en sådan förändring skulle kunna bidra till "några 10 000-tals" nya bostäder. Nyligen presenterade Boverket sin färdiga utredning.
Slutsatsen i utredningen är att det finns bra förutsättningar för att utöka begränsningen på hur stora komplementbostadshus får vara. De siffor som diskuteras är att nuvarande gräns höjs från 25 till 30 kvadratmeter. Boverket delar regeringens förhoppning om att en sådan förändring skulle kunna göra husen mer attraktiva som bostäder.
Attefallshusen har inte blivit någon stor framgång sedan intåget. I Boverkets utredning konstateras att reformen lett till "förhållandevis få ytterligare faktiska bostäder".
Sedan reglerna infördes 2014 har det gjorts 4 000 anmälningsärenden om att uppföra komplementbostadshus och att inreda ytterligare bostad, enligt Boverket. Det motsvarar i genomsnitt ungefär fyra bostäder per kommun och år.