Grafen är ett allotrop, det vill säga ett slags variation, av grundämnet kol och kallas ofta för ett ”supermaterial”. Till egenskaperna hör att det är mycket starkt men samtidigt lätt och böjbart.
Redan för några år sedan testade forskare vid Chalmers att använda materialet för att förstärka betongkonstruktioner. Testerna visade på stor potential. I vissa fall kunde forskarna se en ökning i hållfasthet med upp till 50 procent.
Brittiska University of Exeter har nu gjort liknande studier. Enligt tidningen Ny Teknik harmonierar tekniken med EU-standard och skulle i princip kunna tas i bruk på byggarbetsplatser omedelbart. Forskarna som arbetat i projektet uppger att den framtagna betongen är mer stryktålig, starkare och mer motståndskraftig mot vatten.
Det finns ytterligare en viktig egenskap. Genom att förstärka betongen med grafen går det att kapa den totala mängden material till hälften, enligt forskarna. Detta skulle i sin tur leda till en sänkning på 446 kilo per ton koldioxidutsläpp.
– Att hitta grönare byggmetoder är ett avgörande steg framåt när det gäller att minska koldioxidutsläppen i världen, och bidra till att skydda miljön så mycket vi kan, säger Dimitar Dimov, en av huvudförfattarna bakom studien till den brittiska webbtidningen Engineering and Technology.
Förhoppningen är nu att kunna åstadkomma kraftigt sänkt miljöpåverkan genom att tillverka det nya materialet i industriell skala. Betongproduktion är idag en av de största källorna till koldioxidutsläpp i världen.