Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten, visar hur ett traditionellt tappvattenschakt kan utformas med en tät schaktbotten. Foto: Louise Rosén
Det är viktigt att ett tappvattenschakt utförs på rätt sätt annars kan det orsaka vattenskador och leda till stora konsekvenser för de boende. Nu har Säker Vatten tagit fram nya förslag på lösningar för hur ett schakt kan byggas.
För två år sedan gav branschorganisationen Säker Vatten ut skriften "Förslag till utformning av tappvattenschakt". Sedan dess har arbetet med att hitta förslag på lösningar fortsatt och nu har Säker Vatten uppdaterat skriften.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
– Det är viktigt att vi får plats för våra installationer så att vi kan göra ett fackmässigt utförande och följa byggreglerna, säger Fredrik Runius på Säker Vatten. Foto: Manfred Otterheim
Om all teknisk utrustning för ett småhus samlas till en egen teknikvägg blir det både enklare att montera och underhålla installationerna, menar Säker Vatten. I en ny skrift beskriver de olika förslag till utformning.
Vid årsskiftet började branschreglerna Säker Vatteninstallation 2016:1 att gälla. Under året har flera kompletterande skrifter tagits fram och 8 000 personer har utbildats i reglerna.
Rör med 40 millimeter isolering och dubbla kopplingsskåp. Det är vad som krävs för att klara av Boverkets krav på oavsiktlig uppvärmning av kallvatten. I senaste numret av AMA-nytt beskrivs ett fullskaleprojekt som visar detta.
Eurovents vägledning för val av luftfilter har uppdaterats och översatts till svenska. Skriften riktar sig till VVS-konsulter, alla som arbetar med ventilationssystem, fastighetsförvaltare samt tillverkare.
Det finns goda möjligheter att återvinna värmen ur avloppsvattnet från byggnader. Särskilt från duschar visar en rapport. Fram tills nu har det varit oklart hur det kan påverka reningsverken.
– Det är viktigt att vi får plats för våra installationer så att vi kan göra ett fackmässigt utförande och följa byggreglerna, säger Fredrik Runius på Säker Vatten. Foto: Manfred Otterheim
Du är inloggad på två ställen
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se