Boverket har följt upp tidigare utredningar om IMD av värme, kyla och tappvarmvatten. Foto: Andrey Popov
Boverket står fast vid sin rekommendation till regeringen om att inte införa krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter och lokaler.
År 2014 infördes lagen (2014:267) om energimätning i byggnader, som ställer krav på att byggherrar och byggnadsägare ska installera individuella mätare om det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Boverkets uppföljning av utredningarna om individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten, visar inga nya slutsatser. De anser fortfarande att det inte, i något fall, bör ställas krav på IMD i Sverige.
Regeringen kommer i nuläget inte att införa krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Boverket har dock fått ett nytt uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning.
Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Det konstaterar Boverket i en ny rapport och föreslår därför att inga krav ska ställas på IMD. Efter årsskiftet ska regeringen ta ställning i frågan.
Vilka affärsmöjligheter finns och hur skapar man konkurrenskraft i klimatomställningen? Det kan små och medelstora företag få lära sig mer om i ett coachningsprogram.
EU har infört en tillfällig nödförordning på grund av den energikris som påverkat Europa sedan början av 2022. Det innebär bland annat att handläggningstiden av bygglov för solenergianläggningar kortas.