Boverket har följt upp tidigare utredningar om IMD av värme, kyla och tappvarmvatten. Foto: Andrey Popov
Boverket står fast vid sin rekommendation till regeringen om att inte införa krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter och lokaler.
År 2014 infördes lagen (2014:267) om energimätning i byggnader, som ställer krav på att byggherrar och byggnadsägare ska installera individuella mätare om det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Boverkets uppföljning av utredningarna om individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten, visar inga nya slutsatser. De anser fortfarande att det inte, i något fall, bör ställas krav på IMD i Sverige.
Regeringen kommer i nuläget inte att införa krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Boverket har dock fått ett nytt uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning.
Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Det konstaterar Boverket i en ny rapport och föreslår därför att inga krav ska ställas på IMD. Efter årsskiftet ska regeringen ta ställning i frågan.
Helsingborgshem testar i ett projekt att mäta mängden avfall i tio miljörum i lika många områden i Helsingborg. Syftet är att minska kostnaderna och få fler boende att sortera bättre.