Varan har lagts till i varukorgen
Het bostadspolitik inför valet
Snåret 15 maj 2018
snaret-bostadspolitik-webben
Bostadspolitik på agendan. Stefan Attefall, före detta bostadsminister (KD), Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Maria Pleiborn, demograf på WSP, Emma Jonsteg, programledare.Foto: Susanne Kronholm
Dags för valår igen, efter fyra år med flyktingboom, rekordbyggande och plötslig tvärnit på bostadsmarknaden. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret analyseras vilka bostadspolitiska frågor som kan – och bör – bli heta i årets valrörelse.

Programledaren Emma Jonsteg samlar i programmet en panel bestående av Stefan Attefall, före detta bostadsminister (KD), Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen och Maria Pleiborn, demograf på WSP.

Panelen ger tummen upp för de åtgärder som den rödgröna regeringen vidtagit gällande byggbonusen till kommuner som bygger mycket, medan investeringsbidraget till hyresrätter delvis sågas.

Investeringsbidraget en mindre fråga

Men de anser att investeringsbidraget är en mindre fråga, om politikerna i gengäld kan lägga de havererade blocköverskridande bostadssamtalen bakom sig och gå ihop om att långsiktigt lösa ett antal stora, strukturella problem som berör byggregler, social hållbarhet och finansiella frågor.

Panelen tror dock att bostadspolitiken kommer hamna i skuggan bakom integrations- och sjukvårdsfrågor i riksdagsvalet.

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Bostäder Bestämmelser Finansiering Samverkan
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter