Varan har lagts till i varukorgen
Svenskt elnätsprojekt prisas som världsledande
Elinstallation 8 jun 2018
isgan-award
Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation tar emot energipriset ISGAN Award of Excellence av Energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Sustainable innovation
Projektet Växlande effektreglering, VäxEl, har fått världspriset ISGAN Award of Excellence. Priset tilldelas det projekt som bäst främjar energiomställningen och möjliggör nyttjandet av mesta möjliga mängd förnybar energi i elnätet.

Priset delades ut av International Smart Grid Action Network under världens två största energiministermöten Clean Energy Ministerial och Mission Innovation som nyligen hölls i Köpenhamn och Malmö.

Under mötet samlades energiministrar från världens främsta energinationer samt företrädare för näringsliv, forskning, civilsamhället och internationella organisationer, för att tillsammans arbeta för att påskynda omställningen till en mer hållbar energi.

Kopplar ihop solceller och energilagring

Det svenska vinnarprojektet Växlande effektreglering, VäxEl, drivs av Sustainable Innovation och startade 2014. Projektet kopplar ihop elbilsladdning, solceller, energilagring och inkluderar även värmepumpar som styrs i Upplands energis elnät. Arbetet med installationer av energilager och elbilsladdning pågår för fullt nu och i vintras kunde höga effekttoppar, som är problematiska för nätet, styras bort och ge utrymme för mer förnybar el. Dessutom innebar det minskade kostnader för både nätbolag och kunder.

Ett mer flexibelt energisystem

– För att öka andelen förnybar energi och för ett mer flexibel energisystem är utveckling av nya tekniska lösningar viktigt. Det är därför väldigt glädjande att se de framsteg som svenska företag gör internationellt och jag gratulerar Sustainable Innovation till utmärkelsen som bekräftar att de är världsledande på sitt område, sa samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i samband med att han överlämnade priset.

Styrsystem för vattenburen värme

Projektet Växlande effektreglering, VäxEl, drivs av Sustainable Innovation, som arbetar för hållbar samhällsutveckling, Ngenic som utvecklar styrsystem för vattenburen värme, elnätföretaget Upplands Energi, Chargestorm som levererar laddboxar, Ferroamp som levererar energihub och batterilager, Stuns, stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Energimyndigheten delfinansierar projektet.

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Elproduktion Energi Hållbarhet
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter