Varan har lagts till i varukorgen

Ökat skydd för hyresgäst om lägenhet förstörs

Bestämmelser 26 jun 2018
laggenhetsbrand_alexander-blinov
Förslag ska göra det möjligt för hyresgäst att begära nytt hyresavtal om lägenheten blir förstörd genom brand. Foto: Alexander Blinov
Regeringens utredare föreslår i en promemoria, som lämnats till biträdande justitieminister Hélene Fritzon, att hyresgäster ska ha rätt att begära ett nytt hyresavtal av sin värd om lägenheten förstörs genom brand eller liknande.

Enligt nuvarande regler i Jordabalken förfaller ett hyresavtal när en hyreslägenhet förstörs genom brand eller liknande händelse.

Promemorians förslag till ökat skydd för hyresgäster

Hyresgästen har en utsatt ställning eftersom den är beroende av hur hyresvärden agerar. I dag tas det inte hänsyn till att omständigheterna kan skifta eller att olika lösningar kan vara motiverade.

Förslaget innebär att hyresavtalet förfaller vid förstörelse av hyreslägenheten men att hyresgästen kan begära nytt hyresavtal om en lämplig lägenhet som hyresvärden förfogar över.
En intresseavvägning ska göras och hyresnämnden ska, om det är skäligt med hänsyn till parternas ekonomiska och personliga förhållanden, kunna förklara att hyresgästen har rätt till hyresavtal till första lämpliga lägenhet som värden förfogar över.

Hyresvärden ska inte behöva bygga upp ett förstört hus men kan förpliktas att tillhandahålla en lägenhet i ett återuppbyggt hus eller en likvärdig lägenhet i ett annat hus hyresvärden förfogar över.

– Det är bra att vi får förslag på hur hyresgäster i en mycket utsatt situation kan skyddas. Jag ser fram emot att gå igenom förslaget, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Elektroniska handlingar enligt hyresförhandlingslagen

I promemorian föreslår utredaren professor Bertil Bengtsson även att en förhandlingsöverenskommelse ska kunna undertecknas med elektronisk signatur. Det bör underlätta för en digitalisering av förhandlingarna.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Juridik
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial