Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) tillsammans med vice statsministern och klimatministern Isabella Lövin (MP) presenterade regeringens beslut i förra veckan.
Trafikverket tog i september fram sitt förslag till nationell transportplan och den har sedan dess varit på remiss. Efter detta har nu regeringen bestämt vilka projekt i den som ska genomföras och har även lagt till ytterligare investeringar.
– Den plan som vi presenterar idag tar sig an ett antal av de stora utmaningar som finns, sade Isabella Lövin.
Regeringen vill under perioden 2018–2029 satsa närmare 700 miljarder kronor på transportsystemet. I detta ingår cirka 125 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga järnvägar, 164 miljarder kronor till detsamma för statliga vägar och 333,5 miljarder kronor för investeringar i projekt.
Av det senare vill regeringen att det går 193 miljarder kronor till satsningar på järnvägsprojekt.
– En stark ekonomisk utveckling ger möjligheten till detta, sade Tomas Eneroth.
Regeringen har också beslutat att fler projekt än vad Trafikverket skrev i sitt utkast ska få pengar för att kunna börja byggas. Det handlar bland annat om:
Västsvenska handelskammaren är en av dem som välkomnar satsningen på järnvägen mellan Göteborg och Borås.
– Äntligen görs det något åt Sveriges sämsta järnväg! Med en modern järnväg kommer vi att få kortare restider och därmed en större arbetsmarknad vilket gynnar företagen, arbetstagarna och hela regionen, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.
Utbyggnaden av järnvägen mellan Göteborg och Borås ska bli en del i den planerade sträckan för höghastighetståg Göteborg-Stockholm. I och med den satsningen är det nu planerat för höghastighetsjärnväg förutom nämnda sträckan även för Lund-Hässleholm och Järna-Linköping.
– Detta ska knyta ihop Sverige så att vi får snabba transporter som kan tas istället för flyg. Vi vill påbörja bygget av nya stambanor från tre håll för att vi inte vill tappa tempo, sade Tomas Eneroth.
Enligt honom är investeringarna i höghastighetsjärnväg för stora för att endast rymmas i den nationella transportplanen.
– Det handlar om 200 miljarder kronor och det får inte tränga ut andra projekt. Finansieringen av höghastighetstågen måste vara tillkommande. Nu genomförs samtal med andra partier och utgångspunkten är att hitta en gemensam överenskommelse, sade han vid presskonferensen.
Byggandet av dessa banor kan då påbörjas någon gång mellan 2018 till 2029.
Ytterligare satsningar i transportplanen är bland annat farledsutgrävningar till hamnarna i Göteborg, Umeå och Södertälje, en ny pilotsträcka för elvägar och underhåll av Ölandsbron samt Skurubron.