Varan har lagts till i varukorgen
”Kan beställaren bli byggbranschens biltillverkare?”
Snåret 21 jun 2018
bestallarsnaret-webb
Daniel Markström, regionchef för Stockholm på Jernhusen, Emma Jonsteg, programledare, Adam Cocozza, vd på Botrygg, Karin Ahlzén, Stockholms stads projektchef för Fokus Skärholmen och Rickard Langerfors, vice vd på Magnolia bostad diskuterar beställarrollen. Foto: Susanne Kronholm
Beställaren i byggprocessen måste hantera frågor om allt från arkitektur till ekonomiska kalkyler i en bransch med många nya aktörer. Hur löser man den ekvationen på bästa sätt? Det är ämnet för senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Vad är egentligen en beställare och hur skiljer rollen sig mot byggherrerollen? Jo, en beställare är ett företag eller en person som beställer ett arbete. En byggherre utför eller låter för egen räkning utföra ett arbete. En beställare behöver alltså inte vara en byggherre, men kan vara det.

Olika beställartyper förutsätts ibland ha skilda utgångspunkter. I programmet ställs till exempel frågan om de långsiktiga beställarna har större intresse av att bygga med kvalitet än de som bygger för att sälja.

Olika typer av beställare

I programmet som leds av Emma Jonsteg medverkar fyra olika typer av beställare: Daniel Markström, regionchef för Stockholm på Jernhusen, Adam Cocozza, vd på Botrygg, Karin Ahlzén, Stockholms stads projektchef för Fokus Skärholmen och Rickard Langerfors, vice vd på Magnolia bostad.

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Arkitektur Ekonomi Produktion Samverkan
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter