Varan har lagts till i varukorgen
Skogsbränderna påverkar alla
"Svårt, skitigt och farligt"
Brand 20 jul 2018
brand-i-skogen
Det brinner på många platser i Sverige och ännu är situationen inte under kontroll. Foto: Larm-Söderhamn
Människor tvingas fly från sina hem när skog och mark brinner runt om i hela Sverige. Nu kraftsamlar regeringen tillsammans med myndigheter, volontärer och andra länder för att lösa krissituationen.

 Det här är ett tungt arbete. Det är svårt, skitigt och farligt. Mycket farligt. Vi vet sen tidigare bränder att detta mycket väl kan leda till skador på manskap, till och med dödsfall. Det har vi inte sett än och vi hoppas att det inte ska bli så, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid pressträffen på Rosenbad.

I extrema situationer behövs hjälp

Morgan Johansson menar att Sverige i grunden har en bra krisberedskap när det gäller räddningstjänst och brandförsvar. Och jämfört med 2014 då storbranden i Västmanland härjade har regeringen satt in resurser snabbt, samordningen mellan myndigheter fungerar bättre och man har också tidigt bett om stöd utifrån. Redan i lördags larmade Sverige EU-kommissionen.

sidobild_morgan-johansson Morgan Johansson. Foto: Kristina Lindström

 I extrema situationer så behöver vi, liksom de flesta andra länder, ibland hjälp utifrån och det får vi, framhåller Morgan Johansson.

Hittills har Italien och Frankrike skickat två brandflygplan vardera och det kan också bli aktuellt med stöd från fler länder. Även Norge bidrar med åtta helikoptrar och Danmark skickar brandmän och utrustning.

Timme för timme

Regeringens krisorganisation är igång och läget bedöms och följs timme för timme. Morgan Johansson lyfter också fram den svåra situationen för de i Jämtland och Hälsingland som har tvingats lämna sina hem:

 De vet inte när de får komma tillbaka. De vet inte heller hur deras fastigheter, hus eller hem kommer att se ut. Det här är ju naturligtvis en oerhört stor dramatik som ger upphov till stor oro hos oss alla.

Lågorna sprider sig

Situationen är fortsatt mycket allvarlig. Läget är inte under kontroll och bränderna fortsätter. Det återstår att se hur utvecklingen blir och hur långt kraftansträngningarna räcker. Helt klart är dock att konsekvenserna kommer att bli omfattande för hela samhället.

De vet inte heller hur deras fastigheter, hus eller hem kommer att se ut

Morgan Johansson menar att redan nu kan man se att civilsamhället behöver mer resurser och att Sverige måste fortsätta att vara ett föregångsland när det gäller klimatpolitik. Det är inte orimligt att anta att vi kommer att få uppleva mer extremvärme och fler skogsbränder framöver.

En omfattande utvärdering av behoven kommer att ske när bränderna är släckta.

Bevaka ämnen i artikeln

Brand Bostäder Miljö Samhällsplanering Samverkan Konstruktion Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter