Varan har lagts till i varukorgen
Rymdteknik ska förbättra ventilationssystem
Ventilation 24 jul 2018
Astronaut i rymden
Ett svenskt tillväxtföretag tar rymden till hjälp för att spara energi i byggnader. Foto: Elena Duvernay
Genom att kombinera ett vanligt ventilationssystem med rymdteknologi kan ett nytt ventilationssystem utvecklas som kan spara energi, minska kostnader och skapa bättre luft.

Bakom idéen står Västeråsföretaget Sally R som i våras fick pris som årets innovatör för sin banbrytande innovation inom klimathantering i fastigheter.

– Vi har inspirerats av hur man säkerställer ett hälsosamt klimat i rymden, på International Space Station. Eftersom det inte finns någon utomhusluft att ventilera in måste man monitorera, rena och återcirkulera all luft i ett slutet kretslopp, berättar Fredrik Edström, en av företagets grundare, i ett uttalande.

Tar hjälp av en optimeringsalgoritm

Ventilationslösningen är en blandning av den klimathantering som används här på jorden och i rymden. Luftkvaliteten i byggnaden mäts och med hjälp av en optimeringsalgoritm avgörs hur mycket luft som ska tas utifrån, hur mycket som ska återcirkuleras och hur mycket som ska rengöras med rymdteknik. Detta gör att man kan nå en specifik luftkvalitet till minsta möjliga energiförbrukning.

Pilotprojekt i Kiruna

Under våren har företaget genomfört ett pilotprojekt med Tekniska Verken och Testbed Kiruna, där syftet har varit att förbereda för ett skarpt test av tekniken och därefter kunna utföra en marknadsintroduktion.

Flera mätningar av luftkvaliteten har genomförts och nu analyseras resultatet.

– Förhoppningsvis blir det ett nytt steg i Kiruna i höst där vi implementerar systemet i en av Tekniska verkens byggnader, säger Anders Edström, som är produktutvecklingschef på Sally R.

Fördjupningsmaterial

FAKTA Sally R

Namnet Sally R kommer från den amerikanska fysikern Sally Ride som 1983 blev den första kvinnliga amerikanska rymdfararen.

Källa: Bygginnovationen
Bevaka ämnen i artikeln

Ventilation Energi Energieffektivisering Forskning Innemiljö Projektering Teknik
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial

FAKTA Sally R

Namnet Sally R kommer från den amerikanska fysikern Sally Ride som 1983 blev den första kvinnliga amerikanska rymdfararen.

Källa: Bygginnovationen